Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Najniži nivo...

Rumunija: Najniži nivo proizvodnje električne energije u modernoj istoriji zemlje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prošle nedelje ostvaren je negativan rekord u pogledu proizvodnje električne energije u Rumuniji, koja je dostigla najniži nivo u modernoj istoriji i prvi put pala ispod nivoa od 4.200 MW.

U petak, u 01:57, prema podacima Transelektrike, rumunska proizvodnja iznosila je svega 4.186 MW. Situacija se ponovila u noći između subote i nedelje, od 02:20 do 03:20, kada proizvodnja nije prelazila 4.192 MW, uz pad na minimalnih 4.155 MW.

U datom intervalu, proizvodnja termoelektrana na ugalj iznosila je oko 1.170 MW, termoelektrana na gas 637 MW, hidroelektrana 747 MW, nuklearne energije 695 MW i vetra 900 MW.

Rumunija je uvezla 900 MW iz susednih zemalja, najviše iz Mađarske (750 MW), i ostatak iz Srbije (150 MW).

S druge strane, istog datuma i u istom intervalu prošle godine, proizvodnja električne energije bila je veća od 5.350 MW, a 2017. godine iznosila je više od 6.600 MW.

Ove godine u petak u tom periodu Rumunija bila neto uvoznik električne energije, sa uvozom od 900 MW, što je za 700 MW više od uvoza u istom periodu 2018. godine.

Razlika od 700 MW predstavlja deficit stvoren zaustavljanjem reaktora 1 nuklearne elektrane Cernavodi u sredu.

 

Međutim, u 2017. godini, u istom intervalu, Rumunija je bila na poziciji neto izvoznika, sa izvozom od 1.200 MW, uglavnom kao rezultat proizvodnje vetra od preko 2.000 MW.

Ovo pokazuje da proizvodni kapaciteti u Rumuniji nisu konkurentni u odnosu na susedne zemlje, posebno one sa kojima je Rumunija kaplovana.

Odluka o tome koliko se električne energije proizvodi, koliko se uvozi i po kojoj ceni, donosi se na osnovu algoritma Euphemia, koji analizira količine i cene na aukcijima na dan unapred tržištu (DAM) u evropskim zemljama koje su kaplovane.

Ovo obično ne predstavlja problem za proizvodne jedinice sa niskim troškovima (koje nemaju sertifikate emisija), a to su vetroparkovi, fotonaponske elektrane, Hidroeletrika i dva reaktora Cernavoda.

Za druge proizvođače, na ugalj i hidrokarbonate, princip je da, nakon što su proizveli ugovorene količine električne energije, rade samo dok su dok su granični troškovi proizvodnje, a implicitno i cena na DAM, niži od troškova proizvodnih jedinica u Mađarskoj, koja obezbeđuje više od polovine proizvodnje električne energije iz gasa.

Proizvodnja iz gasa u Mađarskoj je isplativija nego u Rumuniji, s obzirom da je cena gasa nekoliko desetina procenata niža (efekat Uredbe 114 koja subvencioniše potrošnju i obeshrabruje proizvodnju, što stvara deficit na tržištu), a cena sertifikata emisija je za 2 evra ispod cene u Rumuniji.

Već dva meseca traje stresan period na rumunskom tržištu električne energije, uglavnom zbog suše koja je smanjila potencijal za proizvodnju hidro energije i pada proizvodnje energije vetra.

Zbog toga je u poslednje vreme, sa malim izuzecima, Rumunijar rekorder u pogledu  cena na spot tržištu električne energije u Evropi.

Međutim, u sredu, cene električne energije za isporuku u četvrtak jednostavno su eksplodirale, praktično se udvostručivši za samo jedan dan, sa 67 evra na 122 evra po MWh, dostižući apsolutni rekord  u časovima sa vršnim opterećenjem od 750 leva (158,39 evra) po MWh, što je rezultat kvara koji je Nuklearelektrika prijavila na rashladnom sistemu reaktora 1.

Izvor: profit.ro

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!