Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija izvozi električnu...

Rumunija izvozi električnu energiju usled proizvodnje Hidroelektrike od preko 2.500 MW

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zahvaljujući većoj proizvodnji hidroenergije i relativno skromnoj potrošnji, ali i doprinosu ostalih izvora, Rumunija u poslednjih nekoliko dana izvozi električnu energiju.

Tako od kraja aprila hidroturbine rade sa kapacitetom od preko 2.500 MW po satu, da bi u ponedeljak uveče dostigle i preko 3.270 MW. 

Proizvodnja Hidroelektrike se povećava kako u hidroelektranama na rekama, tako i u akumulacionim HE. Podaci Transelektrike pokazuju da je 1. maja stepen popunjenosti akumulacija iznosio 70%, što je za 10% iznad nivao zabeleženog sredinom aprila.

Ovo povećanje proizvodnje hidroenergije dolazi u uslovima prilično niske potrošnje, koja je samo u ponedeljak uveče premašila prosek od 7.000 MW po satu, ali i u uslovima značajnog doprinosa solarne i energije vetra.

Rumunija je izvozila električnu energiju u gotovo svim vremenskim intervalima od početka maja, sa pikom od 1.400 MW u ponedeljak popodne. 

U ponedeljak je, prema podacima sa kaplovanog spot tržišta, izvoz u Mađarsku realizovan punim tehničkim kapacitetom od  824 MW po satu.

U utorak je ostvaren značajan izvoz u bugarsku mrežu, kapacitetom do 690 MW, ali je zabeležen i uvoz iz mađarske mreže, od 6 ujutru do kraja dana. Izvoz u srpsku mrežu dostigao je 350 MW.

Tokovi ka Bugarskoj mogu se objasniti činjenicom da je u periodu od 23. aprila do 27. maja predviđeno gašenje grupe od 1.000 MW u nuklearnoj elektrani Kozloduj.

Spot cena za isporuku u utorak je ista na sva tri  kaplovana tržišta – u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj – 218 evra po MWh, isto kao i u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Prosečna cena na OPCOM DAM dostigla 81,7 evra/MWh u maju

  Prosečna cena na dan unapred tržištu rumunske berze električne energije OPCOM u maju 2024. dostigla je 81,7 evra/MWh. To je za 6% manje u odnosu na isti mesec 2023. godine i za 36% više u odnosu na prethodni mesec, kada je...

Rumunija: OMV Petrom preuzeo 50% udela u tri solarna projekta kompanije Renovatio PV

Rumunska naftna i gasna kompanija OMV Petrom kupila je 50% udela u tri solarna projekta lokalne kompanije za obnovljive izvore energije Renovatio. Ukupni kapaciteta ovih rpojekata je 130 MW. Projekti će se razvijati, graditi i upravljati u partnerstvu sa Renovatio-om....

Crna Gora: Izvoz struje smanjen za 110 miliona evra u prva četiri meseca

Izvoz Crne Gore u prva četiri mjeseca manji je u odnosu na isti period prošle godine za skoro 73 mil EUR, ili preko 26%, a najveći krivac za to je električna energija. Prema podacima Monstata, izvoz električne energije za četiri...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!