Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija izvozi električnu...

Rumunija izvozi električnu energiju usled proizvodnje Hidroelektrike od preko 2.500 MW

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zahvaljujući većoj proizvodnji hidroenergije i relativno skromnoj potrošnji, ali i doprinosu ostalih izvora, Rumunija u poslednjih nekoliko dana izvozi električnu energiju.

Tako od kraja aprila hidroturbine rade sa kapacitetom od preko 2.500 MW po satu, da bi u ponedeljak uveče dostigle i preko 3.270 MW. 

Proizvodnja Hidroelektrike se povećava kako u hidroelektranama na rekama, tako i u akumulacionim HE. Podaci Transelektrike pokazuju da je 1. maja stepen popunjenosti akumulacija iznosio 70%, što je za 10% iznad nivao zabeleženog sredinom aprila.

Ovo povećanje proizvodnje hidroenergije dolazi u uslovima prilično niske potrošnje, koja je samo u ponedeljak uveče premašila prosek od 7.000 MW po satu, ali i u uslovima značajnog doprinosa solarne i energije vetra.

Rumunija je izvozila električnu energiju u gotovo svim vremenskim intervalima od početka maja, sa pikom od 1.400 MW u ponedeljak popodne. 

U ponedeljak je, prema podacima sa kaplovanog spot tržišta, izvoz u Mađarsku realizovan punim tehničkim kapacitetom od  824 MW po satu.

U utorak je ostvaren značajan izvoz u bugarsku mrežu, kapacitetom do 690 MW, ali je zabeležen i uvoz iz mađarske mreže, od 6 ujutru do kraja dana. Izvoz u srpsku mrežu dostigao je 350 MW.

Tokovi ka Bugarskoj mogu se objasniti činjenicom da je u periodu od 23. aprila do 27. maja predviđeno gašenje grupe od 1.000 MW u nuklearnoj elektrani Kozloduj.

Spot cena za isporuku u utorak je ista na sva tri  kaplovana tržišta – u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj – 218 evra po MWh, isto kao i u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!