Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: EIB pozajmljuje...

Rumunija: EIB pozajmljuje Elektriki 120 miliona evra za modernizaciju distributivne mreže

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska investiciona banka zvanično je u sredu zaključila novi kredit od 120 miliona evra sa podružnicom za distribuciju električne energije grupe Elektrika – Distributie Energie Electrica Romania S.A. (DEER), navodi se u zajedničkom saopštenju za štampu.

Zajam od 120 miliona evra, ponuđen na period od 15 godina, prvi je deo podrške EIB-a od 210 miliona evra za investicije u energetsku infrastrukturu DEER-a. Povezani ugovor o garancijama potpisali su u Bukureštu Korina Popesku, izvršna direktorka kompanije Elektrika, Valentin Branesku, privremeni izvršni direktor DEER-a, Kristian Ketel-Tomsen, potpredsednik Evropske investicione banke, u prisustvu rumunskog ministra energetike Virgil-Daniela Popeskua.

„Prvo finansiranje Evropske investicione banke za DEER podržaće konsolidaciju i modernizaciju distributivne mreže električne energije u zemlji, uključujući modernizaciju i izgradnju novih dalekovoda, izgradnju i obnovu elektro stanica i ugradnju komponenti za automatizaciju mreže u Rumuniji“, navodi se u saopštenju.

„Širenje investicija u distribuciju energije presudno je za unapređenje pouzdanosti mreže, iskorišćenje potencijala obnovljive energije u Rumuniji i doprinos evropskoj energetskoj tranziciji. Pozdravljam podršku Evropske investicione banke u vrednosti od 120 miliona evra za energetske investicije u Rumuniji i njihovo novo partnerstvo sa grupom Elektrika“, rekao je Virgil-Daniel Popesku, rumunski ministar energetike.

„Grupa Elektrika aktivno sledi mogućnosti za diversifikaciju izvora finansiranja, u pogledu mogućnosti za razvoj poslovanja i ambicioznog plana ulaganja. U segmentu distribucije, grupa Elektrika se zalaže za ulaganja koja poboljšavaju operativne performanse, poboljšavaju kvalitet usluga i optimizuju troškove za krajnjeg potrošača, utirući put pametnoj mreži u Rumuniji. Prvi zajam od 120 miliona evra, kao deo paketa od 210 miliona evra dogovoren sa Evropskom investicionom bankom, pomoći će Elektriki da u narednim godinama uspešnije zadovolji energetske potrebe svojih 3,8 miliona kupaca i podrži zelenu tranziciju u Rumuniji“, rekla je Korina Popesku, izvršna direktorka Elektrike.

„Evropska investiciona banka posvećena je jačanju podrške energetskim ulaganjima sa velikim uticajem u Rumuniji. Drago nam je što obezbeđujemo prvo finansiranje za grupu Elektrika kako bismo podržali investicije za transformaciju, povećali kapacitet rumunske distributivne mreže električne energije, zadovoljili rastuću potražnju, poboljšali kvalitet snabdevanja električnom energijom i podržali dugoročne ciljeve dekarbonizacije“, rekao je Kristian Ketel-Tomsen, potpredsednik Evropske investicione banke, odgovoran za energetiku i kreditne operacije u Rumuniji.

„Novi kredit EIB-a finansiraće do 75% prihvaćenih investicija koje je identifikovao DEER. On premašuje uobičajenu granicu finansiranja EIB-a od 50% i odražava povećanu posvećenost regionima koji koriste Fond za modernizaciju u okviru paketa EIB-a za energetsku tranziciju.

Od 1991. godine, Evropska investiciona banka obezbedila je finansiranje od preko 1,2 milijarde evra za energetske investicije u Rumuniji.

Distributie Energie Electrica Romania (DEER), deo grupe Elektrika, najvažniji je nacionalni operator distribucije električne energije. On pokriva 18 okruga, što predstavlja 40,7% teritorije Rumunije. DEER pruža usluge za preko 3,8 miliona korisnika putem distributivne mreže dužine 198.988 kilometara.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!