Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: ČEZ očekuje...

Rumunija: ČEZ očekuje najmanje milijardu evra od prodaje rumunske aktive

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vrednost kapitala kompanija ČEZ-a u Rumuniji, koje su stavljene na prodaju, iznosi oko 1,07 milijardi evra, a vrednost aktive oko 1,5 milijardi evra, tako da se može očekivati da minimalna vrednost transakcije neće biti ispod milijardu evra, bar na osnovu procene češke kompanije. ČEZ je predstavio šta svaka kompanija poseduje u Rumuniji, kao i procenjenu vrednost imovine.

S obzirom na to da češka grupa ČEZ i dalje prodaje svoju aktivu u Rumuniji, kompanija je objavila prezentaciju u kojoj je prikazano stanje ove aktive, finansijski rezultati, kao i procena vrednosti kapitala kompanija.

Kao što je poznato, ČEZ prodaje u Rumuniji distribuciju električne energije na području Oltenije, vetroelektranu u Dobrogei, u oblasti Fantanele-Cogealac, snage 600 MW, najveću kopnenu vetroelektranu u Evropi, kojom upravljaju dve kompanije, kao i kompaniju za snabdevanje i četiri mini hidroelektrane.

U 2019. godini, ČEZ je u Rumuniji ostvario operativni profit EBITDA od oko 124 miliona evra i neto dobit od 37,6 miliona evra.

Češka grupa je stoprocentni vlasnik kompanija kojima upravlja, kako se navodi u prezentaciji.

Distribucija Oltenia

Sa mrežom ukupne dužine 79.200 kilometara, 1,5 miliona mesta potrošnje i 6,8 TWh distribuirane električne energije (podaci za 2018. godinu), Distribucija Oltenia upravlja regulisanom imovinskom osnovom od 490 miliona evra. Prošle godine, kompanija je prijavila aktivu od 539 miliona evra i EBITDA od 50,8 miliona evra.

Vrednost kapitala Distribucije Oltenia (imovina umanjena za dug) iznosi 385 miliona evra.

ČEZ Prodaja

Kompanija za snabdevanje je u 2018. godini imala 1,39 miliona kupaca, kojima je prodala 3,7 TWh električne energije (tržišni udeo od 7,5%) i 1,17 TWh gasa. Prošle godine, ČEZ je procenio vrednost imovine na 91 milion evra, a operativni profit EBITDA na 3,8 miliona evra.

Vrednost kapitala kompanije je 18,6 miliona evra.

Tomis Team & M.V. Team Invest

Jedna od kompanija koja upravlja delom vetroelektrane Fantanele, instalisane snage 347,5 MW (proizvodnja u 2018. godini iznosila je 678 GWh) ima procenjenu vrednost imovine 420 miliona evra i rezultat EBITDA za 2019. godinu 31,6 miliona evra.

Vrednost kapitala kompanije iznosi 386 miliona evra.

Ovidiu Development

Druga kompanija koja upravlja vetroelektranom, odnosno turbinama snage 252,5 MW u Cogealacu, koje su u 2018. proizvele 507 GWh električne energije, ima procenjenu vrednost imovine od oko 286 miliona evra i dobit EBITDA u prošloj godinu od 26,4 miliona evra.

Vrednost kapitala kompanije je 268 miliona evra.

TMK Hydroenergy Power

Kompanija upravlja mini hidroelektranama snage 22 MW, koje su u 2018. godini proizvele 66 GWh električne energije. Procenjena vrednost imovine je 25,4 miliona evra, a operativna dobit u 2019. godini iznosila je 3,9 miliona evra.

Vrednost kapitala je 9,5 miliona evra.

ČEZ Rumunija

Na listi se nalazi i ČEZ Rumunija, koja je praktično matična kompanija. Ona je prošle godine ostvarila operativnu dobit od 7,4 miliona evra, a vrednost imovine je 131 milion evra.

Vrednost kapitala je 8,25 miliona evra.

U skladu sa ovim informacijama, ukupna vrednost aktive ČEZ-a koja se prodaje iznosi skoro 1,5 milijardi evra. Vrednost kapitala procenjena je na oko 1,07 milijardi evra. To znači da se očekuje da će vrednost transakcije iznositi najmanje milijardu evra.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!