Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRudari plaćeniji od...

Rudari plaćeniji od bankara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Poslovi u sektoru energetike najisplativiji su u Srbiji, bar sudeći po statistici. Zaposleni u preduzećima koja se bave naftom, gasom, rudarstvom i strujom primali su prošlog meseca, u proseku, gotovo 1.000 evra. Ovako je prosek zarada u energetici prestigao sektore koji su dugo držali vrh liste – bankarstvo, finansije i duvansku industriju.

Procene Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da je za poslednje dve „krizne“ godine u Srbiji bez posla ostalo najmanje 440.000 ljudi. Najviše radnih mesta – 69.000 – nestalo je u agrarnom sektoru, dok sa 2.000 zaposlenih više, energetika beleži najveći rast.

Sa povećanjem broja zaposlenih u ovom sektoru, analize pokazuju i da su poslovi u vezi sa naftom i gasom veoma isplativi. Jer, prosečna zarada prošlog meseca iznosila je više od 99.000 dinara. Analitičari smatraju da se ulaganja u energetiku očigledno veoma isplate.

– Ovo je ključan sektor za svaku privredu, a pogotovo našu – kaže Ljubinko Savić, savetnik u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije. – Jer, sada su svi veliki razvojni projekti u vezi sa energetikom. Ne čudi što su ovde visoke plate, već što ostatak privrede ima niska primanja.

Plate od 97.431 dinar isplaćene su zaposlenima u uslužnim delatnostima u rudarstvu, dok treće mesto najplaćenijih drže proizvođači energenata, koksa i derivata nafte sa 93.208 dinara. Ali, energetičari pričaju da su ovaj prosek povećale, uglavnom, zarade menadžera i direktora u sektoru. Plate inženjera nisu se menjale, ali više nije ni tajna da pojedini rukovodioci u, na primer, naftnom sektoru mesečno prime i nekoliko desetina hiljada evra. Ovi iznosi vezani su za strane valute, pa se sa slabim kursom dinara plate povećavaju.

INVESTICIJE

Prema rečima Ljubinka Savića, „Elektroprivreda Srbije“ u ovom i prethodnom periodu razvija termo i hidroelektrane uz pomoć međunarodnih kredita i donacija, modernizuje kopove, najpre u Kolubari i Kostolcu.

– „Gaspromnjeft“ ima obavezu da uloži oko 500 miliona evra u poboljšanje performansi Rafinerije u Pančevu – kaže Savić. – Ove godine, počeće ugradnja opreme čija se nabavka dugo čeka. To će pokrenuti i domaća preduzeća, koja će raditi u ovim postrojenjima. A NIS takođe dosta ulaže u istraživanja nafte i gasa.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!