Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRS: Srpska posvećena...

RS: Srpska posvećena ispunjavanju obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sekretarijat Energetske zajednice na bilo koji način nije nagovijestio da bi moglo doći do eventualnih sankcija prema BiH, odnosno Republici Srpskoj, niti je pomenuta mogućnost zabrane izvoza električne energije iz BiH u Evropsku uniju, potvrdili su u Vladi Srpske.

Komentarišući navode pojedinih medija da bi se BiH mogla susresti sa kaznama zbog neispunjavanja dijela obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, iz Vlade poručuju da je Republika Srpska posvećena ispunjavanju obaveza iz ovog ugovora, u nekim dijelovima znatno više nego Federacija BiH /FBiH/.

„Dosadašnjim aktivnostima Srpska je pokazala spremnost i kapacitet za transponovanje pravnog nasljeđa EU u naše zakonodavstvo“, ističu iz Vlade Srpske.

U Vladi podsjećaju da je ispunjen dio obaveza iz „trećeg paketa EU“ i uspostavljeno regulisano tržište električne energije u skladu sa direktivama koje su za BiH važeće u ovom trenutku.

„Pokrenute su i aktivnosti kojima će se do 1. januara 2015. godine postojeća regulativa za električnu energiju uskladiti sa zahtjevima ‘trećeg paketa EU’, kako je i predviđeno Ugovorom o energetskoj zajednici“, ističu u Vladi Srpske.

U oblasti gasa Srpska je učinila značajan iskorak u regulisanju i unapređenju pravnog okvira u sektoru prirodnog gasa i regulisanju gasnog tržišta.

Srpska je, navode u Vladi, preuzela odredbe direktiva o gasu kroz Zakon o energetici, Zakon o gasu, sekundarnu regulativu Regulatorne komisije za energetiku Srpske, pravila rada transportne mreže i opšte uslove za snabdijevanje prirodnim gasom, koje je usvojio operater transportnog sistema u Republici Srpskoj.

Takođe, donesena je i Uredba o sigurnosti snabdijevanja gasom, kojom su preuzete odredbe Direktive 2004/67.

„Ističemo da Republika Srpska izražava apsolutnu spremnost i kooperativnost s ciljem preuzimanja svih obaveza, naravno, uz poštovanje ustavne činjenice da je energetika u nadležnosti entiteta“, poručuju iz Vlade Srpske.

Sekretarijat Energetske zajednice, koji okuplja zemlje EU, jugoistočne Evrope, Moldaviju i Ukrajinu, saopštio je početkom godine da je uočio nekoliko problematičnih aspekata u entitetskim zakonima u gasnom sektoru BiH.

Ukazano je tada da u FBiH ne postoji regulatorna agencija, a nijedan entitet nema odgovarajuća pravila o mrežnim tarifama, procedurama o izuzeću, otvaranju tržišta i tehničkim regulativama.

Pojedini mediji posljednjih dana spekulišu da BiH, zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, prijeti isključenje iz te zajednice, ali i sankcije od kojih bi najdrastičnija bila zabrana izvoza električne energije iz BiH u EU.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!