Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRS: Potpisan ugovor...

RS: Potpisan ugovor o finansiranju HE Dabar, vredan 190 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Republike Srpske potpisala je poslednjeg dana prošle godine ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane Dabar, vredan 190 miliona dolara, otkriva portal CAPITAL.

Prema ugovoru, hidroelektranu će graditi kineska kompanija China Energy Gezhouba Group, a kreditiraće je kineska državna banka Eksim, na osnovu garancija Republike Srpske, saznaje CAPITAL u Vladi RS.

Premijer RS Radovan Višković ranije je najavio potpisivanje ovog ugovora.

„U najskorije vreme, već posle Nove godine, biće potpisani ugovori sa kineskom bankom i kineskim izvođačem radova za izgradnju hidroelektrane na Dabru. To je decenijski projekat Hercegovine i ovog dela Republike Srpske”, istakao je Višković.

HE Dabar, čija je ukupna vrednost 650 miliona KM (oko 330 miliona evra) imaće instalisanu snagu od 159,15 MW i proizvodiće 251,8 GWh električne energije godišnje.

CAPITAL je u više navrata pisao o ovom projektu, a između ostalog i to da je cena izgradnje hidroelektrane Dabar za samo nekoliko godina porasla za preko 150 miliona evra.

Takođe, Vlada RS je 2021. godine produžila Hidroelektranama na Trebišnjici koncesiju za izgradnju i korišćenje hidroelektrane Dabar sa 30 na 50 godina.

Vlada je, između ostalog i zbog ovog projekta, nedavno zatražila od Narodne skupštine RS povećanje iznosa garancija koje može izdati u 2021. godini za preko 125 miliona evra.

Prema predlogu odluke koju su poslanici udobrili, Vlada je procenila da će u 2021. godini biti potrebno izdati garancije za dva velika investiciona projekta, i to za hidroelektranu Dabar, oko 188 miliona evra i za hidroelektranu Bistrica, oko 54,6 miliona evra. Pored ovih međunarodnih garancija, za finansiranje izgradnje HE Dabar biće potrebno izdati garanciju i za kreditno zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od oko 38 miliona evra.

Ugovor o izgradnji HE Dabar po sistemu ključ u ruke početkom maja prošle godine potpisali su Elektroprivreda RS i kompanija China Energy Gezhouba Group.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT pustio u rad solarnu elektranu Bileća od 60 MW

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je završena izgradnja solarne elektrane Bileća kompanije EFT, instalisane snage 60 MW. Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji Zarječje i prostire se na 133 hektara. Procenjuje se da će solarna...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...

Srbija: Prvi agregat RHE Bajina Bašta biće revitalizovan do kraja godine

Revitalizacija reverzibilne hidroelektrane (RHE) "Bajina Bašta", započeta na prvom agregatu 1. aprila biće završena krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine, a ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra, saopštila...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!