Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRompetrol Well Services...

Rompetrol Well Services (RWS) slavi 70 godina od svog osnivanja 1951. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rompetrol Well Services (RWS) slavi 70 godina od svog osnivanja 1951. Trenutno je kompanija iz Ploiestija vodeća u Rumuniji u segmentu posebnih usluga bušotina (cementiranje, konsolidacija i pakovanje, stimulacija, ispitivanje, instrumentacija, sondne cevi, operacije itd.).

U svom razvoju, kroz profesionalizam i iskustvo rumunskih stručnjaka, kompanija je pružala specijalizovane usluge za naftne kompanije i izvođače bušenja u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali i u Centralnoj Aziji. Glavne zemlje u kojima je kompanija izvodila opsežne radove su Rumunija, Bugarska, Mađarska, Turska, Grčka, Azerbejdžan, Jordan, Irak, Izrael i Kazahstan.

„Evolucija i performanse koje je postigla industrija nafte i gasa u Rumuniji podržani su u poslednjih 70 godina doprinosom Rompetrol Well Services. Izazovi i mogućnosti sa kojima se kompanija suočila u svojoj istoriji uspeli su da je konsoliduju, razviju, pretvore u pouzdanog i međunarodnog partnera. Zahvaljujemo bivšim i sadašnjim zaposlenima na njihovoj posvećenosti i angažovanosti, na kreativnosti i inovativnosti u ovom sektoru, ali i poslovnim partnerima koji su se oslonili na nas u svojim razvojnim projektima. Nastavićemo da proširujemo svoje aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi, kako modernizacijom operativnih tehnologija, tako i opsegom ponuđenih usluga “, rekao je Abzal Doszhanov, generalni direktor Rompetrol Well Services.

Početkom prošle godine kompanija je zaključila ugovor o finansijskom lizingu za modernizaciju i proširenje parka tehnološke opreme, kroz doprinos dva nova cementarna agregata. Njihova ukupna vrednost iznosi oko 2,7 miliona evra, a ugovor o finansiranju zaključuje se na period od 5 godina od trenutka prijema imovine i sa mogućnošću kasnije kupovine.

Na pozadini prirodnog opadanja naftnog i gasnog sektora u Rumuniji, Rompetrol Well Services je proširio spektar usluga koje se nude na drugim srodnim poljima u crnomorskom regionu, kroz stalna ulaganja u modernizaciju opreme – ažuriranje tehnologija za cementaciju i stimulaciju bušotina usluge i savremene usluge cevovoda, simulacije i programi ispitivanja tehničkih rešenja i obuke osoblja.

Tako je kompanija nedavno doprinela završetku geotermalnih bušotina u Baloteštu (2015. – kompleks Therme Bucharest) i Beius (2021. – termičko sredstvo za zagrevanje Oradee), ali je takođe radila na eksploatacionim bunarima soli u Bugarskoj 2018. (vrši se ekstrakcija soli ubrizgavanjem u slatkovodno ležište i ekstrakcijom zasićene slane vode).

U isto vreme, još jedan važan projekat kome je kompanija doprinela, bio je prestanak rada 2019. bušotine Gloria u Crnom moru, nakon što je u upotrebi više od 40 godina. Ovo je bila prva platforma u Rumuniji koja je puštena u rad 1976. godine, a ujedno je bila i prva operacija stavljanja van pogona ove vrste u zemlji. RVS je izvodio radove na očuvanju bušotina na morskoj platformi i naknadno ih cementirao u skladu sa međunarodnom praksom i standardima Američkog instituta za naftu (API).

Tehnološka evolucija se ogleda u aktivnostima kompanije koja ima važnu ulogu u njenom razvoju. Na primer, simulacija operacija cementiranja 1984. izvedena je pomoću programa dizajniranog u mašinskom kodu, sa empirijskim proračunima i minimalnim rezultatima (konačni pritisak cementiranja). 1993. kompanija je prešla na TURBO PASCAL, a danas koristi savremeni softver (CemPRO +, CentraDesign, PlugPRO, CemLab) koji obezbeđuje projektovanje, simulaciju, stimulaciju i poboljšanje proizvodnih bušotina, ali i praćenje i prikupljanje realnih vremenski podaci koji se analiziraju u sopstvenoj laboratoriji Rompetrol Vell Services.

Godišnje RWS izvodi u proseku oko 500 operacija cementiranja na dubinama do 5.000 metara za naftne i gasne bušotine u Rumuniji i istočnoj Evropi i preko 400 operacija stimulacije matrice. Maksimalna dubina koju je kompanija dostigla u poslednjih pet godina bila je 5.700 metara u Rumuniji (Targu Jiu – 5.700 metara, Pitesti – 5.580 metara), 5.900 metara u Bugarskoj, 5.200 metara u Ukrajini, 3.600 metara u Kazahstanu i 3.500 metara u Iraku, dok je maksimalna temperatura na „đonu“ sonde varirala između 100 i 180 stepeni Celzijusa.

Sa glavnim ciljem delovanja-specijalnim bušotinskim operacijama, kompanija je osnovana 1951. godine pod imenom „Oficiul Special de Cimentari“ i bila je deo rumunsko-sovjetskog zajedničkog preduzeća SOVROMPETROL. Od 1956. godine Rompetrol Well Services postaje poseban entitet pri Ministarstvu za naftu i hemiju, pod imenom „ICOTS – Intreprinderea de Cimentari, Operatiuni si Transporturi Speciale (kompanija za cement, operacije i specijalni transport)“.

1990. kompanija postaje trgovačko društvo Petros Ploiesti i kotira na Bukureštanskoj berzi od 1998. godine. Rompetrol grupa (trenutno KMG International) je 2000. godine preuzela većinski udio (73%), a 2001. promenila ime kompanije u Rompetrol Well Services .

Izvor: energyindustryreview.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...

Rumunija: Proizvodnja električne energije u prvom kvartalu dostigla 15,4 TWh

Potrošnja električne energije u Rumuniji u prvom kvartalu 2024. godine iznosila je 12,9 TWh, što je za 1% više u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Industrijska potrošnja električne energije dostigla je 9,78...

Rumunija: Premier Energy zatvara IPO sa valorizacijom od 490 miliona evra

Energetska grupa Premier Energi saopštila je da je njena inicijalna javna ponuda (IPO) na Bukureštanskoj berzi u Rumuniji procenjena na 19,5 leva (3,92 evra) po akciji, pri čemu je na osnovu transakcije prikupila 695,1 milion leva (139,6 miliona evra) bruto prihoda. Premier...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!