Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRodić: Prioritet uređenje...

Rodić: Prioritet uređenje Moravskog sliva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najvažnija investicija za Srbiju je hitno uređenje Moravskog sliva i izgradnja šest kaskadnih akumulacionih jezera, izjavio je danas sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić.

Taj projekat obuhvata i gradnju sedam hidrocentrala – “Ljubičevo”, “Vlaški Do”, “Velika Plana”, “Svilajnac”, “Bagrdan”, “Ćuprija” i “Paraćin”.

Ukupni troškovi izgradnje glavnih okosnica tog sistema iznose oko 575 miliona dolara, rekao je Rodić Tanjugu.

On je kazao da bi, takođe, hitno trebalo završiti brane Rovni kod Valjeva i Selova u blizini Prokuplja, u koje je država već uložila 150 miliona evra, a prema procenama PKS potrebno je obezbediti još između 15 i 20 miliona evra.

Prioritetan je i nastavak radova na brani Rzav koja će omogućiti snabdevanje zdravom vodom tog dela Srbije, dodao je Rodić.

On je naglasio da bi integralno uređenje doline Velike Morave imalo ogromnu korist za stanovništvo i poljoprivredu, jer bi se navodnjavalo oko 100.000 hektara obradivih površina, a više od 70.000 hekata bi bilo zaštićeno od poplava.

Rodić je napomenuo da na području sliva Morave živi četiri miliona stanovnika Srbije.

On je rekao da akumulacionim jezerima mogu da se izbegnu posledice suše zbog kojih je, na primer, sada došlo do problema sa povećanom količnom aflatoksina u mleku, zbog kontaminiranog kukuruza.

“To su investicije koje su apsolutni prioritet i bez njih Srbija nema šta da traži u energetici i poljoprivredi”, istakao je Rodić.

Po proračunima Instituta Jaroslav Černi i Energoprojekta, Srbiji u narednih 10 godina preti ozbiljna nestašica vode, a posebno Šumadii, Vojvodini i jugu Srbije, kažu u PKS.

Projekat uređenja Moravskog sliva bi mogle da realizuju domaće građevinske firme, rekao je Rodić dodajući da se za taj posao pođednako interesuju i strani investitori.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...

Slovenija: Akcionari Petrola odobrili dividendu od 1,8 evra po akciji

Slovenačka energetska grupa Petrol saopštila je da su njeni akcionari odobrili isplatu bruto dividende od 1,8 evra po akciji. U prpšloj godini isplaćeno je 0,7 evra po akciji. Na skupštini održanoj 23. maja, akcionari su odobrili isplatu dividend ukupne vrednosti 74 miliona...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!