Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRiTE Ugljevik: U...

RiTE Ugljevik: U planu odsumporavanje dimnih gasova

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Rudnika i termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“ Anto Gajić najavio je da bi početkom sljedeće godine trebalo da počne realizacija projekta odsumporavanja dimnih gasova.

„U toku je izrada studije za projekat odsumporavanja i već početkom naredne godine, u januaru ili februaru, trebalo bi krenuti sa pretkvalifikacijom za izvođača radova i za izradu projektne dokumentacije“, rekao je Gajić.

Pretkvalifikacija će biti neophodna jer kvaltetnih izvođača za ove poslove ima po cijelom svijetu – Americi, Evropi u Japanu…

„Pratimo dinamiku poslova, konsultanti intenzivno rade sa našom grupom ljudi, dakle ljudi iz `Elektroprivrede Republike Srpske` i naši stručnjaci.

Biće izrađena studija da se vidi da li je riječ o krečnjaku ili kreču i očekujemo da osnovni dokument za pripremu tenderskog dokumenta bude vrlo brzo gotov tako da pretkvalifikaciju očekujemo već u januaru ili februaru sljedeće godine“, pojasnio je Gajić.

Termoelektrana „Ugljevik“ za proizvodnju električne energije koristi mrki ugalj sa visokim sadržajem sumpora od oko pet odsto. Kao proizvod sagorijevanja ovog uglja dolazi do znatne emisije sumpor-dioksida koji predstavlja jedan od najopasnijih zagađivača životne sredine i opasnost po zdravlje ljudi, prenosi Capital.ba.

Koncentracija sumpor-dioksida u okolini je na godišnjem nivou 62,5 puta veća nego što je dozvoljena po direktivama EU.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova će obezbijediti veliko smanjenje emisije polutanata u vazduhu, u prvom redu sumpor-dioksida, zbog čega se i grade.

Smanjenje emisije sumpor-dioksida, smatraju stručnjaci, sa 25.000 miligrama po metru kubnom na 400 miligrama po metru kubnom dostići će vrijednost emisije koja se uklapa u evropske norme kada je riječ o termoelektranama na ugalj.

I drugi podaci, kao smanjenje čestica prašine za 70 do 80 odsto u vazduhu, pokazuje da proces odsumporavanja dimnih gasova daje veliki doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha na području na koje ima uticaj emisija iz TE „Ugljevik“.

Gajić navodi da je u TE „Ugljevik“ planirana i rekonstrukcija elektrofiltera, kao posao koji je preteča i uslov za priključenje na postrojenje za odsumporavanje.

„Planirali smo rekonstrukciju elektrofiltera koju moramo uraditi prije nego što se uradi postrojenje za odsumporavanje i tu imamo problem vremenskog zastoja bloka. Iduće godine planiramo zastoj od 60 dana, jer imamo ugovoren posao na izvođenju radova na automatici bloka, i to će biti sigurno urađeno u idućoj godini“, najavio je Gajić.

On kaže da u planiranom zastoju od 20. aprila sljedeće godine, kada počinje remont i traje 60 dana, ne mogu kompletno biti završeni elektrofilteri, jer je za izvođenje tih radova potreban znatno duži period.

„Za njihovu rekonstrukciju potreban je znatno duži zastoj, te nastojimo da iznađemo način šta možemo uraditi iduće godine u remontu da bismo u nekom od narednih godina završili tu rekonstrukciju. Samo na taj način bismo smanjili količinu čvrstih čestica u dimnim gasovima na ispod 50 miligrama, što je uslov da bismo se mogli priključiti na postrojenje za odsumporavanje“, rekao je Gajić.

Projekat odsumporavanja dimnih gasova trebalo bi da u Ugljeviku bude završen do 2016. godine.

Izvor Energetika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!