Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRiješena bitna pitanja...

Riješena bitna pitanja o Elektroprenosu BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predstavnici države i resornih entitetskih ministarstava danas su u Briselu s predstavnicima Evropske komisije razjasnili bitna pitanja o statusu i radu “Elektroprenosa BiH” te postigli dogovor u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o ovoj kompaniji, kojima će rukovoditi entitetski premijeri.

Ovo je nakon današnjeg sastanka u Briselu potvrdio ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

“RS ostaje pri stavu da se vrši raspodjela dobiti, odnosno da se ide u izmjenu Zakona o prenosnoj kompaniji, koji će to omogućiti”, istakao je Kovačević, navodeći da je stav RS prihvatljiv za predstavnike EK, uz uslov da prethodno budu doneseni investicioni planovi i izvršena revizija poslovanja.

“Raspodjelom dobiti od 84 miliona KM nakon usvajanja plana investicija i revizije poslovanja neće se dovesti u pitanje funkcionisanje ‘Elektroprenosa BiH’, jer će ostatak od 180 miliona KM omogućiti dalje investiranje i stabilno poslovanje”, naglasio je on.

Evropska komisija je naročito preporučila da neto prihod “Elektroprenosa” treba biti raspoređen akcionarima tek nakon što investicioni plan bude izrađen i usvojen, a na osnovu pouzdanih procjena o potrebnim investicijama i održavanju. Preduzeće će trebati da ustanovi pouzdane finansijske račune koji će biti podložni reviziji od strane nezavisnog, vanjskog revizora, uz puno uvažavanje obaveza u vezi sa otplatom kredita i ostalih potraživanja.

Kada su u pitanju prioriteti u vezi s izgradnjom elektroprenosne mreže u BiH, mišljenja su podijeljena. Dok s jedne strane RS želi što hitnije povezivanje interkonektivnim 400-kilovoltnim dalekovodima sa Evropom, u FBiH vlada mišljenje da prvo treba rješavati probleme koje imaju domaći kupci.

Nezvanično saznajemo da će sredstvima “Elektroprenosa BiH” RS tražiti da gradi dva dalekovoda, jedan prema Hrvatskoj, a drugi prema Srbiji ili Crnoj Gori. Varijanta za Srbiju bila bi da se sa gornjeg toga rijeke Drine ide sa 400-kilovoltnim dalekovodom na čvorište u Vardištu, gdje je trenutno 220-kilovoltni napon, ali Srbija ima u planu da ga podiže na 400 kilovolti.

“Ukoliko Srbija ne digne taj napon, najbliža konekcija na 400-kilovoltni napon je u Pljevljima u Crnoj Gori, koja ima konekciju na planirani kabl koji će se raditi ispod mora prema Italiji”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Drugi 400-kilovoltni dalekovod prema Evropi RS planira ostvariti preko Prijedora, Bihaća i konekcijom u Lici, ili od Banjaluke, preko Novog Grada ili Petrove Gore, na Zagreb.

“Tu treba uraditi studije, eksproprijaciju zemljišta i početi sa radovima. Ono što je sigurno jeste da novca za te projekte ima”, rekao je izvor “Nezavisnih”.

S druge strane, u FBiH misle da od prioriteta RS neće biti ništa, jer novcem od “Elektroprenosa” treba riješiti unutrašnju elektroprenosnu mrežu.

Azra Hajro, v.d. izvršnog direktora za planiranje i inženjering u “Elektroprenosu”, kaže da se moraju graditi objekti koje zahtijevaju domaći potrošači.

Bez uslovljavanja

Iz Kabineta Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašeno je “da je vođen otvoren dijalog te da nije bilo uslovljavanja niti sa jedne strane”.

“Predstavnici EK istakli su da izmjenu zakona i druge zaključke sa Skupštine akcionara održane 3. februara 2012. smatraju jednim paketom, a da nije došlo do pomaka u realizaciji drugih zaključaka, prvenstveno do deblokade rada kompanije, te je njihova preporuka da se to što je prije moguće otkloni”, saopćeno je, između ostalog, iz Šarovićevog kabineta.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!