Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

REV dobio dozvole za elekktrane na Limu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Posle višemesečnog čekanja, kanadska kompanija “REV” dobila je dozvolu Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, i počela geološka istraživanja za izgradnju hidroelektrana Brodarevo 1 i 2, koji se nalaze, i pored izvesnih protivljenja, u Prostornom planu Srbije i nedavno usvojenom Prostornom planu opštine Prijepolje.

Detaljna geološka istraživanja lokacija za hidroelektrane Brodarevo 1 i 2, za koje “REV” poseduje i energetsku dozvolu, osnov su za izradu idejnog i glavnog projekta budućih brana.

Inženjer-koordinator “REV”-a Zoran Malešić rekao je da istraživanja daju precizne podatke za projektanta brane, koliki će biti njeni temelji, kako će ona biti vezana za obale i ostale elemente, a isto važi i za protočni kanal, tzv. evakucione ograne.

“U vreme gradnje brana, Lim mora biti negde skrenut, on će biti skrenut kroz taj protočni kanal”, rekao je Malešić.

Uporedo sa odobrenim geološkim istraživanjima u toku je i procena vrednosti zemljišta i objekata koji će biti potopljeni izgradnjom brana, a radi se i studija o uticaju na životnu sredinu, inače, kamenu spoticanja zagovornika i protivnika izgradnje brane.

Mišljenja građana o izgradnji hidroelektrana se razlikuju. Dok se jedni pribojavaju da će to negativno uticati na ekosistem grada, drugi smatraju da je dobro to što će se uposliti novi radnici.

Hidroelektrane unete u Prostorni plan Srbije, po slovu zakona, morale su se naći i u Prostornom planu prijepoljske opštine, usvojenom nedavno i na skupštini i podrškom nekih opozicionih odbornika.

Zamenik predsednika opštine Prijepolje Dobro Lazarević kaže da je prepoznat značaj usvajanja Prostornog plana za građane opštine Prijepolje, pre svega sa stanovišta stvaranje mogućnosti za izdavanje lokacijskih dozvola.

“Život u tom delu, u poslednje dve godine u opštini praktično je stao, a dobro se zna, u uslovima ekonomske krize šta znače investitori i kad radi građevinska operativa koliko ona ostalih grana povlači”, rekao je Lazarević.

Kraj geoloških istraživanja i dobijanje lokacijske dozvole očekuje se krajem godine, a radovi na obe elektrane trajaće četiri godine. Brodarevo 1 i 2 godišnje će proizvoditi energiju dovoljnu za grad od 60.000 stanovnika.

Izvor rts.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!