Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska:Cvijanović-Nisu ugrožene...

Republika Srpska:Cvijanović-Nisu ugrožene investicije u “Elektroprenos BiH”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, demantovala je u petak (6. decembar 2013.) tvrdnje pojedinih političara i Evropske komisije da Republika Srpska i Federacija BiH kao vlasnici preduzeća “Elektroprenos” žele da dođu do novca iz dobiti, a ne žele da ulažu u elektromrežu.

Cvijanović je istakla da je bilo mnogo pogrešnih informacija u vezi sa “Elektroprenosom” i sredstvima koja pripadaju akcionarima tog preduzeća – Republici Srpskoj i FBiH, navodi “Indikator.ba”.

Ona je podsjetila da svugdje u svijetu akcionari imaju pravo da raspolažu sa dobiti, odnosno da je podijele, pa tako i vlasnici “Elektroprenosa”, te da je Evropska komisija pogrešno smatrala da akcionari žele da dođu do novca iz dobiti, a da ne ulažu u elektroprenosnu mrežu.

– Juče sam čula komentare kako mi navodno hoćemo da dođemo do nekih 200 miliona dobiti. Ja bih voljela da je to tako. Nažalost, nije 200 miliona dobiti. Dobit koja pripada Republici Srpskoj je 41 miliona i mi želimo da dođemo do toga, što je i normalno – istakla je premijerka RS.

Ona je pojasnila da je cjelokupan drugi fond, koji se odnosi na investicije, netaknut.

– Taj novac je potpuno odvojena kategorija od novaca koja spada u dobit. Mi paralelno idemo da deblokiramo investicije, da se ulaže u elektroprenosnu mrežu, u njenu modernizaciju, a želimo da dođemo i do dobiti. I ne znam što je problem da Republika Srpska dođe do para koje su njene – naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da podjelom dobiti nije ugrožen fond investicija, jer te dvije stvari teku paralelno.

Cvijanović je navela da su premijer FBiH Nermin Nikšić i ona sa sastanka u Doboju, koji je održan prije mjesec dana, uputili inicijativu za izmjenu Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH.

– Taj zakon u kojem smo tražili da se izvrše promjene bio je na stolu ranijeg ministra Mirka Šarovića, ali ga on nije pustio u proceduru zato što je gospodin Šarović odlučio da malo više pregovora sa Evropskom komisijom nego sa onima koji su vlasnici tog preduzeća, a vlasnici su Republika Srpska i Federacija – naglasila je Cvijanović.

Ona ja istakla da se predloženi zakon, koji je Savjet ministara u četvrtak (5. decembar 2013.) utvrdio, ne kosi sa pravilama i zahtjevima EU, piše “Indikator”.

– To što je Evropska komisija u jednom momentu odlučila da pogrešno interpretira stvari ili da vjeruju kako ćemo mi rasporediti pare, a nećemo ulagati bilo je pogrešno. Nemoć razumijevanja je bila na njihovoj strani – zaključila je Cvijanović.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!