Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska:Cvijanović-Nisu ugrožene...

Republika Srpska:Cvijanović-Nisu ugrožene investicije u “Elektroprenos BiH”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, demantovala je u petak (6. decembar 2013.) tvrdnje pojedinih političara i Evropske komisije da Republika Srpska i Federacija BiH kao vlasnici preduzeća “Elektroprenos” žele da dođu do novca iz dobiti, a ne žele da ulažu u elektromrežu.

Cvijanović je istakla da je bilo mnogo pogrešnih informacija u vezi sa “Elektroprenosom” i sredstvima koja pripadaju akcionarima tog preduzeća – Republici Srpskoj i FBiH, navodi “Indikator.ba”.

Ona je podsjetila da svugdje u svijetu akcionari imaju pravo da raspolažu sa dobiti, odnosno da je podijele, pa tako i vlasnici “Elektroprenosa”, te da je Evropska komisija pogrešno smatrala da akcionari žele da dođu do novca iz dobiti, a da ne ulažu u elektroprenosnu mrežu.

– Juče sam čula komentare kako mi navodno hoćemo da dođemo do nekih 200 miliona dobiti. Ja bih voljela da je to tako. Nažalost, nije 200 miliona dobiti. Dobit koja pripada Republici Srpskoj je 41 miliona i mi želimo da dođemo do toga, što je i normalno – istakla je premijerka RS.

Ona je pojasnila da je cjelokupan drugi fond, koji se odnosi na investicije, netaknut.

– Taj novac je potpuno odvojena kategorija od novaca koja spada u dobit. Mi paralelno idemo da deblokiramo investicije, da se ulaže u elektroprenosnu mrežu, u njenu modernizaciju, a želimo da dođemo i do dobiti. I ne znam što je problem da Republika Srpska dođe do para koje su njene – naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da podjelom dobiti nije ugrožen fond investicija, jer te dvije stvari teku paralelno.

Cvijanović je navela da su premijer FBiH Nermin Nikšić i ona sa sastanka u Doboju, koji je održan prije mjesec dana, uputili inicijativu za izmjenu Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH.

– Taj zakon u kojem smo tražili da se izvrše promjene bio je na stolu ranijeg ministra Mirka Šarovića, ali ga on nije pustio u proceduru zato što je gospodin Šarović odlučio da malo više pregovora sa Evropskom komisijom nego sa onima koji su vlasnici tog preduzeća, a vlasnici su Republika Srpska i Federacija – naglasila je Cvijanović.

Ona ja istakla da se predloženi zakon, koji je Savjet ministara u četvrtak (5. decembar 2013.) utvrdio, ne kosi sa pravilama i zahtjevima EU, piše “Indikator”.

– To što je Evropska komisija u jednom momentu odlučila da pogrešno interpretira stvari ili da vjeruju kako ćemo mi rasporediti pare, a nećemo ulagati bilo je pogrešno. Nemoć razumijevanja je bila na njihovoj strani – zaključila je Cvijanović.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!