Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Ukida...

Republika Srpska: Ukida se garantovana otkupna cena električne energije za velike proizvođače

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Mala postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, instalisane snage do 500 kW, imaće pravo na garantovanu otkupnu cenu elektirčne energije, dok se to pravo ukida za velike proizvođače koji će električnu energiju samostalno prodavati na tržištu, propisuje Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije.

Nacrt ovog zakona razmatraće poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na sednici koja je zakazana za kraj septembra.

„Novim zakonom izvršeno je razdvajanje vrste podsticaja za mala i velika postrojenja za proizvodnju električne energije. Mala postrojenja, instalisane snage maksimalno do 500 kW imaju mogućnost na podsticaj u vidu obaveznog otkupa po garantovanoj otkupnoj ceni ili premije za električnu energiju koja se prodaje na tržištu ili koristi za vlastite potrebe“, naveli su u Vladi.

Suprotno tome, velika postrojenja imaju obavezu da električnu energiju prodaju samostalno na tržištu uz mogućnost ostvarivanja podsticaja u vidu premije koja se utvrđuje u postupku aukcije.

S druge strane, važeći zakon omogućava da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije instalisane snage do 10 MW imaju pravo na garantovanu otkupnu cenu električne energije na period od 15 godina, dok će prema novom Nacrtu zakona to pravo imati samo mala potrojenja instalisane snage do 150 kW (500 kW biomasa i biogas i solarne elektrane na objektima).

Proizvođači u postrojenjima instalisane snage veće od 150 kW (velika postrojenja) električnu energiju će samostalno prodavati na tržištu, a moći će ostvariti pravo na premiju u postupku aukcije koja će se provoditi svake dve godine. Aukcija omogućuje javno nadmetanje u kojem se bira ponuđač koji traži najmanju naknadu (premije) za podsticanje električne energije.

U vezi sa socijalnim uticajima, u Vladi navode da će Nacrt pozitivno uticati na fizička lica, kao potrošače, kroz ograničavanje rasta naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a koju krajnji kupci plaćaju kao dodatak na cenu električne energije.

Nacrtom zakona se, takođe, utvrđuje kategorija „kupci – proizvođači električne energije“ i „zajednice obnovljive energije“, koji imaju pravo na neto merenje i neto obračun, s ciljem povećanja broja poizvođača struje iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe, a koji neće ostvarivati pravo na podsticaj.

„Sistem podsticaja nije dao zadovoljavajuće rezultate u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, a uzrokuje stalno povećanje naknada za krajnje potrošače zbog čega je došlo do promene zakonodavstva EU i usvajanja nove Direktive Evropskog parlamenta i Saveta o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije od 11. decembra 2018. godine“, navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!