Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Ugrožena...

Republika Srpska: Ugrožena investicija od 83 miliona evra u sistem za odsumporavanje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sistem za odsumporavanje (OGD) vredan 83 miliona evra, koji je nedavno pušten u probni rad u Termoelektrani Ugljevik, mogao bi da bude promašena investicija ukoliko uprava pod hitno ne pronađe rešenje za pokvarene elektrofiltere, bez kojih čitav sistem ne može da funkcioniše, otkriva portal capital.ba.

Da podsetimo, 2017. godine, kao preduslov za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova ovi filteri su remontovani. Kompanija iz Češke je za svoj rad naplatila 10,2 miliona evra, a sada prema nezvaničnim saznanjima nije ponudilo adekvatno rešenje problema.

Tri godine kasnije, ovo bi mogao da bude veliki problem za upravu RiTE, s obzirom da preko elektrofiltera u sistem za odsumporavanje ulazi dim čija je koncentracija čvrstih čestica i do tri puta veća od one koju sistem može da podnese.

Naime, da bi postrojenje uspešno radilo koncentracija čvrstih čestica na njegovom ulazu ne bi trebala da bude veća od 50 miligrama po kubnom metru, a ona je u pojedinim danima januara išla i do 180 miligrama.

Zbog ogromnih vrednosti došlo je i do akcidenta, a imajući u vidu uticaj na habanje opreme RiTE Ugljevik je u januaru bila prinuđena da ugasi postrojenje za odsumporavanje.

Kako je u svom alarmantnom izveštaju upozorio Zlatko Malović, inženjer i projekt menadžer za izgradnju postrojenja OGD takvo opterećenje će izazvati brojne posledice na ovom postrojenju.

“U slučaju više koncentracije smanjuje se efikasnost uklanjanja SO2, manja je efikasnost isušivanja gipsa, smanjuje se efikasnost filter prese, a povećava habanje lopatica ventilatora. Mehanički životni vek trajanja lopatica će se smanjiti za oko 50 odsto ukoliko postrojenje radi na 100 mg po kubnom metru”, navodi on u svom izveštaju koji je u posedu portala capital.ba.

On upozorava i kako se poseban problem otvara po pitanju garancija jer sistem za odsumporavanje nije projektovan da uklanja višu koncentraciju čvrstih čestica iz dimnih gasova, pa proizvođač ne može dati garanciju za njegov kvalitetan rad.

Tačnije, ukoliko se nakon probnog rada uđe u proces ispitivanja garancija sa ovakvim radom elektrofiltera, RiTE dolazi u situaciju da izvođača oslobodi obaveze ispunjenja pojedinih funkcionalnih garancija.

„Napominjem da su funkcionalne garancije ispregovarane pre potpisivanja  ugovora, da su izuzetno stroge i totalno idu u našu korist a njihovo neispunjavanje valorizovano je značajnim finansijskim vrednostima. Dakle u fazi završetka preko 83 miliona evra vrednog projekta ostajemo bez izuzetno važnih instrumenata kao što su ugovorne kazne za neispunjavanje garancija, isključivo našom zaslugom”, navodi Malović.

Zbog svega on predlaže da se privremeno obustavi rad bloka termoelektrane kako bi se filter kratkotrajno popravio i ispitale garancije sistema za odsumporavanja, a da se trajno remontuje prilikom redovnog remonta termoelektrane.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!