Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: TE...

Republika Srpska: TE Stanari – Probni rad do polovine novembra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Narednog mjeseca počinje probni rad Termoelektrane u Stanarima.

Prvi kilovati struje iz Stanara već u decembru biće na mreži, a od 1. maja naredne godine počinje prodaja za tržište.

Ovo ulaganje EFT grupacije od 500 miliona evra, najveća je energetska investicija u regionu, koju gradi kineska kompanija Dongfang. Gradnja Termoelektrane u najmlađoj opštini u Srpskoj već privlači i druge investitore.

Mnoge cjeline u TE već su ispitane i funkcionalno spremne za početak probnog rada. Testiranje bi trebalo da pokaže da li postrojenje funkcioniše u skladu s projektom.

– U narednih par dana preostaje da uradimo završna ispitivanja na pojedinim cjelinama i očekujemo da ćemo između 10. i 15. imati tzv. parno produvavanje kotla, što znači početak probnog rada, istakao je Ivica Јakovljević, tehnički direktor EFT Rudnika i TE Stanari.

Za rad TE spremni su i u rudniku lignita. Površinski kop moći će da snabdijeva TE dovoljnim količinama uglja. Sirovinska baza proširena je na oko 10 miliona tona uglja, pa će osim TE, moći da zadovolji i potrebe okolnih gradova.

Završetkom radova na TE, grupacija EFT nastaviće ulaganja u energetski sektor Republike Srpske.

– Oni prije svega imaju nekoliko koncesija za izgradnju malih hidroelektrana i to je možda najrealniji slijed koji možemo očekivati u narednom periodu, naglasio je Zlatan Klokić, ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje.

Osim TE, u Stanarima se nadaju novim investicijama. Tri investitora već su najavili svoj dolazak. Da bi investirali, opština mora da riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu.

– Nama ostaju dvije stvari, a to su kupovina zemljišta i vršiti eksproprijaciju vršiti. Sigurno je da kako budemo usvajali budžet to ćemo i razriješiti, dodao je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Početkom maja TE u Stanarima počeće s komercijalnim radom. Zaposliće novih 150 radnika elektroenergetske, mašinske, rudarske i drugih struka.

– Imaćemo oko 740 radnika u toku probnog rada elektrane, a kad završimo projekat 850 radnika, istakao je Јakovljević.

U najmlađoj opštini Republike Srpske u ponedjeljak počinje da radi i kancelarija za izdavanje ličnih dokumenata. Na taj način Stanari u punom kapacitetu postaju servis građana.

Izvor; RTRS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!