Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Rudna...

Republika Srpska: Rudna bogatstva privlače investitore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najviše stranih investicija u periodu od 2012. do kraja 2014. godine slilo se na područje Doboja (u čijem sastavu je u tom periodu bila i sada samostalna opština Stanari) u iznosu od 198,6 miliona KM, zatim na područje Banjaluke 174,1 milion KM te Bijeljine, gdje su stranci u privredu uložili oko 15,9 miliona KM, pokazuju podaci privrednih sudova dostavljeni Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Prema ovim podacima, četvrta lokalna zajednica po visini stranih ulaganja u RS u ovom periodu je bila Kozarska Dubica sa 14,5 miliona KM, a zatim slijedi Mrkonjić Grad sa 5,7 miliona KM.

Na šestom mjestu ove liste lokalnih zajednica RS po prilivu direktnih stranih investicija u periodu 2012-2014. su Laktaši (5,4 miliona KM), zatim slijede Modriča (2,1 milion KM), Srebrenica (750.000 KM), Šamac (597.000 KM) i Kotor Varoš (517.000 KM).

“Prema podacima privrednih sudova RS, najveća ulaganja su iz Velike Britanije, Holandije, Kipra, Austrije, Slovenije, Rusije i Italije”, precizirali su iz Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Za period 2012-2014. godine, prema podacima privrednih sudova RS, najviše investicija bilo je u oblastima vađenje ruda i kamena, trgovina, finansijske djelatnosti, prerađivačka industrija, informacije i komunikacije, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom.

“U 2014. godini najviše stranih investicija bilo je u oblasti vađenje ruda i kamena, u iznosu od 106,2 miliona KM, trgovine 42 miliona KM te finansijske djelatnosti u iznosu od 31 milion KM”, precizirali su u Ministarstvu.

Treba reći da je krajem prošle godine osnovana opština Stanari, koja je do tada bila u sastavu grada Doboja, a na čijoj teritoriji se realizuje jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u energetskom sektoru na ovim prostorima – izgradnja termoelektrane Stanari.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da je za povećanje, kako stranih tako i domaćih investicija u privredi u RS, neophodno ukidanje ili smanjenje niza fiskalnih i parafiskalnih nameta, reforma radnopravnog zakonodavstva te rješavanje problema nelikvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova.

“Privredna komora RS insistira i na smanjenju javne potrošnje i reformi javne uprave, povećanju podsticaja privredi te unapređenju rada inspekcijskih i pravosudnih organa radi suzbijanje sive ekonomije i reformi obrazovnog sistema”, istakao je on.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Bijeljine, istakao je da Savez opština i gradova RS ne može biti zadovoljan iznosom investicija u privredi u RS te postojećom klimom za strana ulaganja u lokalne zajednice u RS.

“Zbog političkih nestabilnosti u zemlji investitori dovode u pitanje sigurnost ulaganja, a ona je presudna da biste uopšte i zainteresovali investitora, a tek onda slijede ostali faktori – zakoni i pravna sigurnost, povoljna poreska politika te dobri uslovi na lokalnom nivou koji obezbjeđuju povoljan poslovni ambijent”, istakao je Mićić. Prema njegovim rječima, odličan pokazatelj je to što je Bijeljina uspjela da ispuni kriterijume za dodjelu BFC SEE serfikata za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Evrope, prije svega obezbjeđenjem povoljnog zemljišta te ulaganjem u infrastrukturu. On je precizirao da su investicije na području Bijeljine uglavnom pristizale u drvopređivačku industriju i turizam te da je nedovoljan priliv investicija u proizvodnji hrane, s obzirom na potencijale Semberije u ovom sektoru.

Istovremeno, u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS naglašavaju da je objedinjena investiciona ponuda svih lokalnih zajednica te da su intenzivirane promotivne aktivnosti na privlačenju stranih investitora putem predstavništava RS u inostranstvu.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!