Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Republika...

Republika Srpska: Republika Srpska prisiljena kupovati struju!

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

„Elektroprivreda RS“ bila je prinuđena ove godine kupovati električnu energiju od Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, iako Republika Srpska proizvodi više struje nego što su domaće potrebe i važi za jedinog izvoznika struje u regionu, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Uprava Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ je aktom, koji je u posjedu CAPITAL-a, obavijestila Vladu RS u funkciji Skupštine akcionara da su izvršili „nabavku nedostajućih količina električne energije“ u fabruaru i martu 2015. godine u vrijednosti od 781.965,05 KM.

Razlog nije rast privredne aktivnosti i potrošnje, već pad proizvodnje usljed lošeg rukovođenja i neinvestiranja u proizvodne sisteme.

„Usljed nedostatka električne energije u navedenom periodu MH „ERS“ MP a.d. Trebinje je izvršila nabavku nedostajućih količina električne energije na dnevnom (satnom) nivou u februaru 2015. godine i to za dane: 14., 15., 16. i 22., te u martu 2015. godine za dane: 07. i 08. Ukupno je nabavljeno 8.210 MWh električne energije u vrijednosti od 781.965,05 KM“, navodi se Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Izvještaj je usvojio i Nadzorni odbor Elektroprivrede koji potpisuje predsjednica Slavica Injac uz konstataciju da je nabavka struje izvršena po Zakonu o javnim nabavkama.

Ovo je posljedica pogrešne politike vlasti u vođenju Elektroprivrede RS. Najveći dio dobiti Elektroprivreda RS uglavnom troši za finansiranje projekata iz kulturnog, sportskog života (donacije sportskim klubovima, kulturne manifestacije, filmovi i slično) i za, kako se to zvanično naziva, zaštite prirodno istorijskog nasljeđa, a ustvari radi se o 10 miliona KM koje su date „Andrićgradu“. Ostane vrlo malo novca od dobiti i skoro simboličan iznos se plasira u obnovu energetskih postrojenja, odnosno njihov remont. Upravo zbog zastarjelosti opreme, često iz elektroenergetskog sistema RS iskaču veliki proizvođači ( RITE Gacko i Ugljevik) usljed čega je Elektroprivreda RS prisiljena da tajno kupuje struju na ino- tržištu“, ocijenili su za CAPITAL stručnjaci iz energetskog sektora.

Potvrda i iz ERS-a

Do nedostatka električne energije u sistemu došlo je zbog neraspoloživosti Termoelektrane Ugljevik i Termoelektrane Gacko u pojedinim danima i niske kote na protočnim hidroelektranama zbog pojačanog angažovanja, službeno je opravdanje „Elektroprivrede Republike Srpske“ dostavljeno Vladi RS i ministru za industriju, energetiku i rudarstvo RS Petru Đokiću.

„Takva situacija je i pored maksimalnog angažovanja ostalih proizvodnih kapaciteta, prouzrokovala nedostatak električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, odnosno potrošnje RS, Brčko Distrikta i isporuke po zaključenim komercijalnim ugovorima. Zbog navedene situacije, a u okolnostima kada je nedostajalo električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, bilo je neophodno hitno pristupiti nabavci nedostajuće električne energije za navedene dane, u količinama po procjeni nadležne službe Direkcije za upravljanje proizvodnjom. Nedostajuća električna energija je nabavljena po propisanoj proceduri, odnosno saglasno odredbama Pravilnika o prodaji i nabavci (kupovini) električne energije na dnevnom i satnom nivou, o čemu je ovlašćena Komisija podnijela odgovarajuće izvještaje o kupovini nedostajuće električne energije, odnosno izvještaje o verifikaciji nabavke nedostajuće električne energije za taj dan, koje je Uprava usvojila“, navodi se u Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Zanimljivo, „Elektroprivreda“ nije direktno kupovala električnu energiju, čak ni od Srbije kojoj direktno prodaje, već preko firme „Interenergo“ na osnovu ugovora zaključenih 07. i 08. marta 2015. godine.

„Interenergo“ je kćerka firma austrijske grupe Kelag, koja je izgradila MHE na rijeci Ugar u Kneževo, a dobila je i koncecije za MHE „Medna“ u opštini Mrkonjić Grad i Ribnik, što je svečano proslavljeno u prisustvu najviših zvaničnika Vlade Republike Srpske.

Izvor; Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!