Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Raspisan...

Republika Srpska: Raspisan tender za solarnu elektranu u Bileći, prednost data EFT-u

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je Javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane u opštini Bileća, a u definisanim uslovima prednost je data kompaniji EFT International Investments Holdings Limited, u vlasništvu Vuka Hamovića, prenosi capital.ba.

Procenjena instalisana snaga elektrane je 60 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 84 GWh.

Planirano je da se solarni  moduli, inverteri, merni uređaji i druga potrebna oprema postave na površini od oko 133 hektara.

Procenjena vrednost investicije je 70 miliona KM (35,5 miliona evra), a koncesija se dodeljuje na period do 50 godina.

Onaj ko dobije koncesiju moraće da plati jednokratnu koncesionu naknadu u  iznosu od 700.000 KM (355.000 evra), dok će naknada po proizvedenom KWh električne energije iznositi 0,0055 KM (0,0028 evrocenti).

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju domaća i strana pravna i fizička lica ili konzorcijum dva ili više ugovorom povezanih pravnih lica koja ispunjavaju uslove.

Međutim, kako je capital.ba ranije objavio, elektarnu planira da gradi najveći trgovac električnom energijom u region Vuk Hamović, na čiji je zahtev Vlada Republike Srpske na sednici održanoj 16. januara ove godine donela Odluku o pokretanju postupka dodele navedene koncesije.

U uslovima za dobijanje koncesije navedeno je da ponuđaču ne sme biti blokiran račun u 2017., 2018. i 2019. godini, da mora imati  godišnji prihod od minimalno 70 miliona KM (35,5 miliona evra), i da prosečna neto dobit ponuđača iznosi minimalno 20 miliona KM (10,15 milion evra).

Kako je ranije objavio capital.ba, EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari u 2017. godini je imala dobit od 18,3 miliona evra, a u 2018. godini od 20,2 miliona evra.

U Javnom pozivu je navedeno i da je inicijativu za dodelu koncesije podnelo privredno društvo EFT International Investments Holdings Limited, sa sedištem u Londonu, i da se njima prilikom vrednovanja ponuda dodeljuje bonus za ponuđeno rešenje do 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana, računajući od 12. marta.

Vuk Hamović u Republici Srpskoj ima dve kompanije koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz električne energije.

Jedno je Rudnik i termoelektrana Stanari kod Doboja, koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka (99,4 miliona evra).

Drugi poslovni subjekat je EFT Bileć,  koja je od međunarodne trgovine električnom energijom u 2018. godini, sa samo tri zaposlena, prihodovala 91,2 miliona KM (46,3 miliona evra).

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!