Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Minecov...

Republika Srpska: Minecov rudnik Sase domacin Rudarsko-geološkog foruma “Srebrenica 2015

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Saveza rudara i geologa Republike Srpske Vladimir Bijelić rekao je da je Prvi rudarsko-geološki forum “Srebrenica 2015” važan naučni skup za kadrove iz oblasti rudarstva i geologije Srpske, Srbije i Federacije BiH, koji učestvuju u njegovom radu.

Prema riječima organizatora, cilj održavanja ovog foruma je da se doprinese cjelovitom sagledavanju stanja i daljeg razvoja rudarstva i geologije, sa posebnim osvrtom na rezultate privatizacije, koncesionarstva i rudarsko-geološke legislative.

Rudarsko-geološki forum “Srebrenica 2015” otvorio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je naglasio da je sektor rudarstva u Srpskoj u fazi razvoja i da su u toj oblasti do sada izdate 83 koncesije, koje su aktivne.

“To pokazuje da u toj oblasti bilježimo rast i razvoj”, rekao je Đokić, ističući da je sektor rudarstva u Republici Srpskoj važno područje, kojem Vlada Srpske daje izuzetno veliki značaj.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, koji se obratio učesnicima prvog Rudarsko-geološkog foruma “Srebrenica 2015”, rekao je da je Rudnik olova i cinka “Sase” u Srebrenici firma sa odličnim menadžmentom koja zapošljava više od 500 ljudi sa ovog područja, od čega dobrobit ima i mnogo šira zajednica.

Ferguson je rekao da je Rudnik “Sase” pod upravom britanske kompanije “Mineko”, koja ulaže puno kako u Republiku Srpsku, tako i u BiH u području rudarstva, ali i u hidroelektrane.

Pokrovitelji održavanja ovog naučnog skupa su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo nauke i tehnologije te univerziteti iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

Generalni sponzor je “Gros” – Rudnik olova i cinka “Sase” Srebrenica, koji ove godine obilježava 10 godina rada u sastavu “Grosa”.

Firma “Gros”, čiji je većinski vlasnik engleska kompanija “Mineko” investirala je više od 10 miliona evra u osavremenjavanje rudnika “Sase” i rekultivisanje prostora oko rudnika.

Prvi rudarsko geološki forum biće završen sutra, a naknadno će biti objavljeni radovi i zaključci sa ovog naučnog skupa.

Izvor; SRNA

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!