Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: HET,...

Republika Srpska: HET, intezivni radovi na Gornjim Horizontima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hidroelektrane na Trebišnjici intezivno rade na Gornjim horizontima, najvećem razvojnom projektu u Republici Srpskoj u ovom trenutku i sa početkom nove građevinske sezone očekuje se da će postati jedno veliko gradilište, izjavio je u četvrtak za agenciju Srna izvršni direktor Ilija Tamindžija.

On je naveo da HET posvećeno radi na tom, više decenija čekanom projektu, pojasnivši da će izgradnjom Hidroelektrane Dabar, koja pripada tom sistemu, biti povećani bilansi HET-a za 50 odsto.

„U finansijskom smisu i više od tog iznosa, jer je struja iz HE Dabar namenjena za izvoz, dok postojeće hidroelektrane HET-a imaju obavezu javnog snabdevanja domaćih potrošača“, precizirao je Tamindžija.

On je napomenuo da se sada radi na najznačajnijem projektu HE Dabar, tunelu Dabar – Nevesinje, dugom 12.300 metara, koji se betonira.

„Tim tunelom će se vode, koje prirodno gravitiraju ka neretvanskom slivu, prevesti u sliv Trebišnjice i sistemom tunela i kanala dovesti u Bilećko jezero. Time će postojeće hidroelektrane Trebinje jedan i Dubrovnik imati proizvodnju od oko 270 gigavat-sati struje, što je identično predviđenoj proizvodnji HE Dabar“, naveo je Tamindžija.

On je naglasio da je HET sopstvenim sredstvima realizovao sve dosadašnje radove na tunelu, eksproprijaciji zemljišta, pristupnim putevima i vodovodima, a sada kada su potpisani finansijski i ugovor o radovima sa kinsekim partnerima, na proleće očekuje pojačanje radova.

„Uz sve do sada uloženo, konačno će biti 60 odsto iz kredita, a 40 odsto iz sopstvenih izvora, što su retki projekti ovoga tipa da se realizuju sa tolikim procentom vlastitih sredstava“, napomenuo je Tamindžija.

HE Dabar, koji pripada Gornjim horizontima, kapitalni je objekat instalisane snage 160 megavata, u koji treba uložiti više od 220 miliona evra.

Sastoji se od brane Pošćenje, tunela Dabar-Nevesinje, odvodnog kanala kroz Dabarsko polje, proširenja tunela Dabar-Fatnica i tunela Fatnica-Bilećko jezero, te priključnog dalekovoda.

Gornji horizonti, osim HE Dabar, u narednoj fazi projekta obuhvataju i izgradnju hidroleketrana u Bileći i Nevesinju.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT pustio u rad solarnu elektranu Bileća od 60 MW

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je završena izgradnja solarne elektrane Bileća kompanije EFT, instalisane snage 60 MW. Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji Zarječje i prostire se na 133 hektara. Procenjuje se da će solarna...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...

Republika Srpska: Poništena ekološka dozvola za HE Buk Bijela

Ukinuta je ekološka dozvola za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela i Foča, saopštila je predstavnica međunarodne organizacije „Bankwatch network“ Nataša Kovačević. - Ustavni sud BiH je usvojio žalbu NVO Resursni Arhus Centar u BiH i ukinuo presudu Vrhovnog suda Republike Srpske...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!