Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Gubitak...

Republika Srpska: Gubitak RiTE Ugljevik za tri mjeseca veći od sedam miliona KM

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana Ugljevik (RiTE) u prvom kvartalu ove godine napravilo je gubitak u poslovanju veći od sedam miliona KM.

Time je spirala negativnog poslovanja nastavljena, budući da je RiTE Ugljevik i prošlu godinu završio s neto gubitkom od 11.015.543 KM.

Ovo preduzeće iz sastava “Elektroprivrede RS-a” je za period januar – mart ove godine godine imalo ukupne prihode od 31.038.205 KM, a rashode u iznosu od 38.135.972 KM, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Rukovodstvo RiTE Ugljevik tvrdi da negativan finansijski rezultat poslovanja preduzeća u periodu januar – mart 2015. godine nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.

“Iako je proizvodnja električne energije veća za četiri posto od planirane za navedeni period, ostvareni prihodi od prodaje električne energije i uglja u iznosu od 35.500.000 KM nisu bili dovoljni za pokriće rashoda”, uvjeravaju u upravi.

Na veličinu iskazanog negativnog rezultata poslovanja RiTE Ugljevik, u iznosu od 7.098.000 KM, uticalo je, tvrde, smanjenje vrijednosti zaliha uglja od 4.828.000 KM na dan 31.marta 2015. godine, što je posljedica smanjenja količine uglja na zalihi za 125.224 tonu u odnosu na 1.januar 2015. godine.

“Potrebno je naglasiti da je sredinom aprila započeo planirani remont postrojenja Termoelektrane, te se zbog sklonosti uglja ka samozapaljenju nivo zaliha uglja svodi na minimum”, navode u rukovodstvu RiTE Ugljevik.

Tvrde da je na poslovni minus utjecalo i povećanje troškova amortizacije za 900.000 KM, što je rezultiralo aktiviranjem novonabavljenih sredstva i opreme krajem 2014. godine, kao i povećanje zakonskih obaveza, u prvom redu po osnovu naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne, pri čemu je iznos navedene naknade za ostvarenu proizvodnju električne energije u prvom kvartalu povećan za 1,43 milion KM.

U RiTE Ugljevik su naveli i da je to preduzeće u prvom kvartalu ostvarilo proizvodnju električne energije od 477.304 MWh, što je za četiri posto više od planirane proizvodnje električne energije, sa proizvodnjom uglja od 409.594 tone i proizvodnjom otkrivke od 1.392.999 metara kubnih čvrste mase, čime je obezbjeđeno redovno i kontinuirano snabdijevanje termoelektrane ugljem za potrebe ostvarenja proizvodnje električne energije.

Također, navode i da su realizovane investicije u iznosu od 9.292.000 KM.

Izvor; klix

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!