Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRemontovani energetski objekti...

Remontovani energetski objekti mogu da rade i do 50 godina

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Investicioni ciklus u srpsku energetiku je započeo, bilo da je reč o remontima ili realizaciji novih projekata, ali je ekonomska kriza i recesija umnogome uticala na brzinu tih ulaganja, ukazao je Škundrić, u intervjuu časopisu “kWh“.

– Zadovoljan sam brojem projekata koje smo počeli, ali nisam uvek zadovoljan dinamikom realizacije pojedinih investicija – kazao je savetnik premijera za energetiku.

On je ocenio da bi mogle da se ubrzaju procedure za ulaganje investitora u energetiku, ali da je za to potrebno izmeniti čitav niz zakonskih rešenja, koja se ne tiču samo energetike.

– Nisu samo kod nas takve procedure. Radili smo komparativne analize u vezi sa početkom investicija u obnovljive izvore energije i došli do saznanja da u zemljama Evropske unije procedure traju koliko i kod nas, a negde i duže – naglasio je Škundrić.

On je podsetio da se revitalizacija dve najveće hidroelektrane „Đerdap 1“ i „Bajina Bašta“ odvija planiranom dinamikom, završena je revitalizacija malih hidrolektrana „Ovčar Banja“ i „Međuvršje“ i uskoro treba da počne modernizacija HE „Zvornik“.

U termosektoru, Škundrić očekuje da sledeće godine strateški partner kompanija „Edison“ počne realizaciju investicije TE „Kolubara B“ od 750 megavata, a slične poslove očekuje i od kineskih partnera sa kojima je potpisam protokol o saradanji za izgradnju Termoelektrane „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu.

– Očekuje se i da počne i izgradnja malih hidroelektrana na Ibru i na srednjoj Drini, hidroelektrane na reci Lim su već započete, kao i veliki broj malih hidroelektrana za koje je resorno ministarstvo izdalo dozvole – rekao je Škundrić.

Te investicije će omogućiti da imamo dovoljno energije za privredni rast, kazao je on, izrazivši očekivanje da će ta ulaganja sa starteškim partnerima, pomoći Elektroprivredi Srbije (EPS) da napravi „jednu novu bazu ljudi koji će izvoziti znanje i iskustvo“.

Škundrić je istakao značaj tih ulaganja, s obzirom da je EPS „kičma naše industrije“ i investitor bez kojeg ne bi bilo normalnog funkcionisanja i razvoja zemlje.
Savetnik premijera je rekao da očekuje i da Srbija od Evropske unije uskoro dobije ciljeve koje treba da ispunimo do 2020. godine, po pitanju učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.

Izvor bizlife.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!