Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRekordna proizvodnja u...

Rekordna proizvodnja u Gaspromu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ruski energetski džin Gasprom ostvario je 20. decembra rekordnu proizvodnju prirodnog gasa od 1.653 miliona kubnih metara.

„Gasprom je oborio rekord dnevne proizvodnje. To znači da Gasprom fizički može da proizvede više od 600 milijardi kubnih metara gasa godišnje“, rekao direktor te kompanije Aleksej Miler.

Miler je ukazao da za Evropsku uniju taj rekord predstavlja veoma dobru ilustraciju da „Gasprom“ može da u roku i na vrijeme isporuči na tržište „onoliko gasa, koliko je potrebno našim potrošačima u zemlji i u inostranstvu“, objavljeno je na Internet strani Finmarket.ru.
U upravi „Gasproma“ su pojasnili da je količina od 1.653 miliona m3 rekordna za posljednjih gotovo pet godina. Preračunato na godišnji obim proizvodnje, to premašuje 603 milijarde m3.

„Tako veliki pokazatelj je rezultat planskog rada ‘Gasproma’ na uvećanju proizvodnih kapaciteta. Kompanija je sposobna da proizvede onoliko gasa, koliko je potrebno tržištu i u stanju je da zadovolji ne samo tekuću, nego i buduću rastuću tražnju gasa“, ukazali su u „Gaspromu“.
Miler je podsjetio da je „Gasprom“ „prije nekoliko dana takođe postavio istorijski rekord u dnevnim isporukama gasa na evropsko tržište od 550,1 milion kubnih metara“.

„Pri tom treba napomenuti da decembar takođe obara rekorde kad je riječ o rastu obima isporuka na evropsko tržište – premašujemo naš planirani obim za više od 18 odsto, što je veoma dobar pokazatelj koji govori da su i ‘Sjeverni tok’ i ‘Južni tok’ pravovremeni projekti“, ukazao je Miler.

Po Mileru, decembarski obim isporuka gasa na tržište Rusije, takođe, premašuje planirani obim za taj mjesec.
„Gasprom“ je najveća u svijetu kompanija za eksploataciju gasa, kao i jedna od najvećih uopšte.Prošle godine je Gasprom zabilježio proizvodnju od 513,2 milijarde m3 prirodnog gasa ili 17 odsto ukupne proizvodnje tog energenta u svijetu.

Pored toga je Gasprom proizveo 32,3 miliona tona sirove nafte i 12,1 milion tona kondenzata gasa. Gasprom, koji zapošljava 393.000 ljudi, učestvovao je u 2011. sa osam odsto u ukupnom domaćem proizvodu Rusije.

U 2011. je Gasprom, u kome vlada Rusije ima udio od 50,1 odsto, ostvario promet od 158.1 milijarde dolara i čist prihod od 44,6 milijardi.

Rusija je najveći proizvođač nafte i zemnog gasa u svijetu, a takođe posjeduju najveće rezerve minerala i energenata.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!