Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Severna Makedonija...

Region: Severna Makedonija započela gradnju prvog dalekovoda sa Albanijom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Severna Makedonija započela je izgradnju dalekovoda od 400 kilovata Bitolj – Elbasan, koji će biti prva interkonekcija između dve zemlje. Albanija je jedina susedna zemlja sa kojom Severna Makedonija nije imala vezu između sistema za prenos električne energije.

Izgradnja dalekovoda Bitolj – Elbasan, dužine 97,4 kilometara, započela je radovima na novoj trafostanici 400/100 kV u blizini Ohrida.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da će završetak gradnje dalekovoda, vrednog 50 miliona evra, značiti početak funkcionisanja koridora Istok-Zapad, što će omogućiti tranzit električne energije iz Bugarske, preko Severne Makedonije i Albanije u Italiju.

Izgradnja dalekovoda, kako je istakao, znači završetak energetskog Koridora 8, koji je segment mnogo većeg projekta i on uključuje korišćenje energetskih resursa u regionu Kavkaza i iz Centralne Azije i njihov tranzit na Balkan.

U februaru 2020. godine bosanskohercegovački Energoinvest i hrvatski Končar dobili su posao gradnje ovog dalekovoda. Sa kompanijom MEPSO, koja je operator prenosnog sistema Severne Makedonije, potpisani su ugovori vredni 35 miliona evra za dalekovod do Albanije, novu trafostanicu 400/100 kV u blizini Ohrida i proširenje trafostanice Bitolj 2.

To je najveća investicija u prenosnu mrežu u zemlji, istakao je Zaev, i najavio puštanje u rad dalekovoda 2023. godine.

On je podsetio da Severna Makedonija ima pet 400 kV dalekovoda: dva sa Grčkom i po jedan sa Srbijom, Kosovom i Bugarskom, pa će veza sa Albanijom biti završetak povezivanja države sa susedima.

Pandemija COVID-19 nije usporila pripremu za gradnju

Direktor kompanije MEPSO Kuštrim Ramadani podsetio je da se investicija finansira grantom od 12 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), kreditom od 37 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vlastitim sredstvima kompanije.

Uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, MEPSO je uspeo da započne ovaj veliki projekat sa samo nekoliko nedelja zakašnjenja, istakao je Ramadani.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da će dalekovod Bitolj – Elbasan doprineti regionalnoj integraciji energetskih tržišta. Poboljšaće se i sigurnost snabdevanja električnom energijom i povećati konkurentnost na tržištu električne energije, dodao je.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!