Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Rast spot...

Region: Rast spot cena za 4 do 13 evra po MWh u prethodnoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U prethodnih sedam dana, prosečne nedeljne spot cene električne energije na tržištima u regionu kretale su se u rasponu od 74 evra na bugarskom IBEX do 80,77 evra po MWh na grčkom ENEX.

To znači da je električna energija na berzama u regionu poskupela za oko 4 evra po MWh na srspkom SEEPEX i rumunskom OPCOM, do čak 13 evra po MWh na grčkoj berzi ENEX u odnosu na prethodnu sedmicu. Značajno poskupljenje na nedeljnom nivou, od oko 12 evra po MWh, beleže CROPEX i BSP.

Ovaj rast može se pripisati visokom nivou emisijskih dozvola EU, koje su se stabilizovale na 50 evra po toni, ali i povećanju cena na tržištu gasa i nafte.

S druge strane, nije bilo većih havarija a potrošnja u regionu je smanjena, s obzirom da, zbog temperatura koje su ispod proseka za ovo doba godine, nije bilo značajnije potrošnje energije za hlađenje.

Ovo će se promeniti u tekućoj nedelji, kada se očekuju temperature izand 30 C.

Na dan unapred tržištu srpske berze električne energije, SEEPEX DAM, cena za bazno opterećenje u ponedeljak 14. juna 2021. godine iznosi 82,72 evra po MWh, u poređenju sa 73,07 evra po MWh prošlg ponedeljka. U periodu od 15. do 21. juna kretala se od 60,8 koliko je ostvareno u nedelju, do 84,75 evra po MWh, u petak 18. juna.

Prosečna cena u ovoj nedelji iznosila je 73,52 evra po MWh, u poređenju sa 69,5 evra po MWh u prethodnoj nedelji.

Cena električne energije na IBEX DAM za bazno opterećnje za isporuku u ponedeljak 21. juna iznosi 84,46 evra po MWh, u poređenju sa 69,5 evra po MWh prošlog ponedeljka. U prethodnih sedam dana, cena na bugarskom dan unapred tržištu je ostaje visoka i kretala se od 48,56 do 85,94 evra po MWh.

Prosečna nedeljna cena iznosi 74,52 evra po MWh, u poređenju sa 67,7 evra prethodne sedmice.

Na grčkoj berzi ENEX, cena se u prethodnih sedam dana kretala od 70,52 evra u subotu do 86,21 evra po MWh u četvrtak.

Grčko i bugarsko dan unapred tržište kaplovano je od 11. maja 2021. godine a spot tržišta dve zemlje nisu bila izjednačena samo u petak. U subotu je grčko tržište bilo skuplje od bugarskog za preko 20 evra po MWh.

Grčko tržište je ponovo, sa prosečnih 80,77 evra po MWh, bila najskuplje spot tržište u regionu u prethodnoj sedmici. U prethodnih sedam dana, prosečna cena je iznosila 67,7 evra po MWh.

U ponedeljak cena na OPCOM DAM dostigla je 77,42 evra po MWh, u poređenju sa 74,87 evra u prošli ponedeljak. U prethodnih sedam dana, cene su se kretale od .

Na rumunskom spot tržištu električna energije je u prethodnoj nedelji u proseku koštala 74 evra po MWh, u odnosu na 69,2 evra u prethodnoj nedelji.

Na mađarskoj berzi električne energije HUPX, prosečna cena za isporuku u ponedeljak iznosi 78,21 evra po MWh. Rumusko i mađarsko tržište bilo je kaplovano 17. i 20. juna, ali je u ostalim danima OPCOM bio skuplji od HUPX. Najveća razlika između dva tržišta ostavrena je u  utorak 14. juna – blizu 5 evra.

Prema nedeljnim podacima HUPX-a, u prethodnih sedam dana električnom energijom se u proseku trgovalo od 58,74 evra po MWh za isporuku u nedelju, do 83,2 evra po MWh u četvrtak.

Prosečna nedeljna cena je iznosila 76,72 evra po MWh, a prethodne nedelje 68,55 evra.

Na CROPEX DAM cena za isporuku u ponedeljak iznosi 81,84 evra po MWh, dok je prošlog ponedeljka iznosila 74,97 evra po MWh.

Najniža vrednost u prethodnoj sedmici – 67,07 evra po MWh, ostvarena je u nedelju. U svim preostalim danima, osim u subotu, električna energije je bila skuplja od 81 evro.

Na slovenačkom BSP, cena za isporuku u ponedeljak iznosi 81,84 evra – jednako kao u Hrvatskoj. Zapravo, tokom čitave nedelje cene na CROPEX i BSP su identične, s obzirom da dva tržišta rade u kaplovanom režimu.

Prosečna cena na hrvatskom i slovenačkom spot tržištu u prethodnoj sedmici iznosi 79,36 evra po MWh, u poređenju sa 67 nedelju dana ranije.

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!