Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Rast spot...

Region: Rast spot cena za 13 do 20 evra po MWh u prethodnoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U prethodnih sedam dana, prosečna nedeljna spot cena električne energije na grčkom ENEX dostigla je 101,1 evro po MWh. Na ostalim tržištima u regionu, ona se kretala oko 93 evra po MWh, što je povećanje za 13 do 20 evra na nedeljnom nivou.

Na rumunskom i mađarskom spot tržištu, tri puta je u prethodnih sedam dana oboren ovogodišnji rekord u pogledu cene – sva tri puta pređen je prag od 100 evra po MWh.

Ovome je doprineo veliki rast potrošnje energije za hlađenje zbog toplotnog talasa. Tako je u Mađarskoj u četvrtak ostvarena rekordna letnja potrošnja od 6.600 MWh, a oboren je i temperaturni rekord od 37,7 stepeni, u pojedinim delovima zemlje i za čitav stepen.

Drugi faktor koji uticao na poskupljenje jeste pad proizvodnje vetroelektrana u Jugoističnoj Evropi na oko 30% u odnosu na prosečni nivo, što znači da je oko 60 GW kapaciteta vetra van stroja.

Istovremeno, nije bilo podataka o havarijama na većim postrojenjima u regionu.

Visok nivo proizvodnje hidroenergije i završetak održavanja na pojedinim grupama na lignit u Rumuniji nije uspeo da kompenzuje ovaj deficit.

Na dan unapred tržištu srpske berze električne energije, SEEPEX DAM, cena za bazno opterećenje u ponedeljak 28. juna 2021. godine iznosi 93,96 evra po MWh, u poređenju sa 82,72 evra po MWh prošlog ponedeljka. U periodu od 22. do 28. juna kretala se od 72,02 koliko je ostvareno u subotu, do 117,81 evra po MWh, u četvrtak 24. juna.

Prosečna cena u ovoj nedelji iznosila je 93,82 evra po MWh, što znači da je povećana za preko 20 evra u poređenju sa 73,52 evra po MWh u prethodnoj nedelji.

Cena električne energije na IBEX DAM za bazno opterećnje za isporuku u ponedeljak 28. juna iznosi 94,44 evra po MWh, u poređenju sa 84,46 evra po MWh prošlog ponedeljka. U prethodnih sedam dana, cena na bugarskom dan unapred tržištu nastavlja trend rasta i kretala se od 66,51 do 128,15 evra po MWh, koliko je ostvareno na zatvaranju DAM u četvrtak.

Prosečna nedeljna cena iznosi 93,28 evra po MWh, u poređenju sa 74,52 evra prethodne sedmice. To znači da je na IBEX DAM električna energije na nedeljnom nivou poskupela za oko 19 evra po MWh.

Na grčkoj berzi ENEX, cena se u prethodnih sedam dana kretala od 80,99 evra u nedelju do 128,15 evra po MWh u četvrtak.

Grčko i bugarsko dan unapred tržište kaplovano je od 11. maja 2021. godine a spot tržišta dve zemlje nisu bila izjednačena samo u četvrtak, kada su dva tržišta bila naksuplja u Evropi. Svim ostalim danima, sa izuzetkom nedelje, grčko tržište je prelazilo prag od 90 evra po MWh.

Grčko tržište je ponovo, sa prosečnih 101,1 evro po MWh, bila najskuplje spot tržište u regionu u prošloj nedelji. U prethodnih sedam dana, električnom energijom se trgovalo za 80,77 evra po MWh u proseku.

U ponedeljak cena na OPCOM DAM postavila je ovogodišnji rekord – 108,81 evro po MWh, u poređenju sa 77,42 evra u prošli ponedeljak. U prethodnih sedam dana, najniža cena na OPCOM DAM iznosila je 81,11 evra.

Na rumunskom spot tržištu električna energije je u prošloj nedelji u proseku koštala 93,13 evra po MWh, u odnosu na 74 evra nedelju dana ranije.

Na mađarskoj berzi električne energije HUPX, prosečna cena za isporuku u ponedeljak jednaka je rumunskoj – 108,81 evro po MWh. Rumusko i mađarsko tržište bilo je kaplovano čitave sedmice, osim u nedelju.

Prosečna nedeljna cena je iznosila 93,43 evra po MWh, a nedelju dana ranije 76,72 evra.

Na CROPEX i BSP cena za isporuku u ponedeljak iznosi 97,14 evra po MWh, dok je prošlog ponedeljka iznosila 81,84 evra po MWh.

Najniža vrednost u prethodnoj sedmici – 74,86 evra po MWh, ostvarena je u nedelju. U svim preostalim danima, osim u subotu, električna energije je bila skuplja od 82 evra.

Na hrvatskom i slovenačkom spot tržištu u prethodnoj sedmici trgovalo se u proseku za 92,34 evra po MWh, u poređenju sa 79,36 nedelju dana ranije.

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!