Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Proizvodnja hidroenergije...

Region: Proizvodnja hidroenergije na maksimalnom nivou od maja 2021.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Povećanje protoka na Dunavu doprinelo je snažnom povećanju proizvodnje u hidroelektranama na Zapadnom Balkanu u periodu od 23. do 29. januara, a zalihe u akumulacijama takođe rastu. Prognoze pokazuju da će protoci na rekama u regionu ostati iznad sezonskih normi.

Snažna proizvodnja hidro energije i energije vetra pomaže u održavanju spot cena ispod 200 evra po MWh.

Proizvodnja hidroenergije u zemljama Zapadnog Balkana u četvrtoj nedelji januara porasla je na najviši nivo od maja 2021. godine, zahvaljujući povećanju protoka na Dunavu i rastu proizvodnje u hidroelektranama, pokazuju podaci ENTSO-E i lokalni hidrološki izveštaji.

Prognoze pokazuju da bi proizvodnja hidroenergije trebala ostati visoka početkom februara, što bi trebalo doprineti stabilizaciji spot cena.

Kombinovana proizvodnja hidroenergije u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini porasla je za 30 odsto u trećoj nedelji januara, i za dodatnih 13 odsto u četvroj nedelji, maksimuma u poslednij 20 meseci – 1,37 TWh.

Povećanje je bilo vođeno porastom protoka na Dunavu u Rumuniji i Srbiji, kao i povećanju doprinosa akumulacionih HE u Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hrvatskoj.

Ukupna proizvodnja dostigla je dvogodišnji maksimum u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Nasuprot tome, proizvodnja je bila nezatno promenjena ili čak smanjena u Sloveniji i Slovačkoj.

Ukupne rezerve u regionu su nastavile su da rastu, za 8 odsto, na 5,2 TWh na kraju četvrte nedelje, što je najviši nivo u poslednjih sedam meseci.

Regionalne spot cene električne energije su se stabilizovale zahvaljujući niskim cenama gasa cene i snažnoj proizvodnji vetra i hidro energije u Rumuniji.

Dan unapred cene u regionu tokom radne nedelje iznosile su u proseku 187 evra po MWh u Mađarskoj i 158 evra po MWh u Rumuniji.

Terminske cene za februar takođe su pale na oko 150 evra po MWh u Mađarskoj i 145 evra po MWh u Rumuniji, pokazuju podaci berzi.

Proizvodnja hidroelektrana u regionu verovatno će ostati visoko iznad sezonskih normi u prve dve nedelje februara. Prognozira se da će nivoi reka porasti u Slovačkoj i ostati na istom nivou Srbiji i Bugarskoj, dok će u Rumuniji blago pasti u prvoj nedelji februara.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

Rumunija: PPC kompletirao kupovinu vetroparka od 84 MW

  Grčka kompanija PPC objavila je da je završila kupovinu vetroelektrane snage 84 MW u Rumuniji preko svoje podružnice PPC Renewables. Kompanija je saopštila da je kupila vetropark od evropskih filijala Lukoil grupe, kao i 100% udela u kompaniji Land Power. Vetropark...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!