Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: PPC ulazi...

Region: PPC ulazi na balkanska tržišta kroz četiri velika projekta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Grčka javna elektroprivredna kompanija PPC pokušaće u 2023. godini da otvori novo poglavlje u svojoj 72-godišnjoj istoriji. Reč je o naporima da se proširi van granica Grčke kupovnom energetskih kompnanija ili razvojem infrastrukture za proizvodnju energije. Ambicije grčke kompanije su geostrateške prirode, jer dolaze u pozadini energetske krize i geopolitičkih prestrojavanja izazvanih ratom u Ukrajini. 

PPC planira da razvije četiri projekta, pokušavajući da odigra ključnu ulogu u transportu energije u regionu Zapadnog Balkana. 

Hidroenergetski projekat u Severnoj Makedoniji

Jedan od poslovnih sporazuma koje je PPC sklopio, ali koji još nije poznat široj javnosti, jeste učešće na tenderu u Severnoj Makedoniji za dodelu koncesije za razvoj velikog hidroenergetskog projekta Čebren. Grčka kompanija jedina je dostavila obavezujuću ponudu za izgradnju hidroelektrane snage 330 MW. Očekivana proizvodnja električne energije je od 1.000 do 1.200 GWh godišnje. Vlada Severne Makedonije prolasila je PPC za pobednika tendera, ali administrativni postupci za dodelu projekta grčkoj kompaniji još uvek su u toku. 

Angažovanje PPC-a u Severnoj Makedoniji imaće strateški značaj s obzirom da razvojem projekta Čebren grčka kompanija preuzima važnu ulogu u pogledu sigurnosti snabdevanja energijom u zemlji. Istovremeno, proširuje svoj proizvodni portfolio, što joj omogućava da svojim kupcima ponudi nižu cenu električne energije u Grčkoj i van nje. 

Enel Rumunija 

Ostalo je skoro mesec dana (do kraja janaura) za završetak ekskluzivnih pregovora između PPC-a i italijanske kompanije Enel za kupovinu infrastrukture i imovine Enela u Rumuniji. Preuzimanje ove imovine od strane grčke kompanije omogućiće joj da stekne važnu geostratešku poziciju na Balkanu. Rumunija je energetski tranzitni koridor ka susednim zemljama, koje žako žele da imaju alternativne izvore snabdevanja. 

Ako pregovori budu uspešni, PPC će pod svoj krov staviti imovinu vrednu 1,2 do 1,3 milijarde evra. To uključuje vetroparkove koji rade sa ukupnim kapacitetom od 534 MW, 3 miliona kupaca i elektrodistributivnu mrežu dužine 130.000 kilometara.

Mytilineos 

PPC ne ulazi u Rumuniju samo preko italijanske kompanije Enel. Nedavno je njegova podružnica PPC Renewables objavila da je sklopila sporazum sa grčkom kompanijom Mytilineos za razvoj i izgradnju solarnog projekta snage oko 210 MW u Rumuniji.

Projekat čine dva fotonaponska parka, koja bi trebala ući u komercijalnu upotrebu tokom 2024. godine. Oba projekta razvija Mytilineos, koji će se baviti i izgradnjom. Projekti su locirani u južnom delu Rumunije, u blizini Bukurešta. 

Veći od dva solarna parja je Kinisis, koji bi trebao biti spreman za izgradnju (Ready to Build) početkom 2023. godine, kapaciteta 130 MW. Preostalih 80 MW biće spremno za izgradnju do prvog kvartala 2023. 

Po završetku izgradnje, fotonaponske elektrane će biti prenete u vlasništvo PPC Renewables.

Kombinovana gasna elektrana Aleksandropolis 

Nedavni sporazum između PPC, DEPA Emporias i Damco Energy za razvoj i izgradnju gasne elektrane u Aleksandropolisu takođe ima strateški značaj za sigurnost snabdevanja energijom u regionu Balkana. 

Kogeneraciono gasno postrojenje snage 840 MW je u većinskom vlasništvu PPC-a sa 51% udela, 29% akcija drži DEPA Emporias i 20% Damco Energy. Elektrana će biti povezana sa visokonaponskom trafostanicom Nea Santa, koja ima idealnu poziciju za izvoz električne energije u susedne zemlje, gde se ne očekuje puštanje u rad novih elektrana na prirodni gas u narednim godinama.

Izvor: profit.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: RWE i PPC obezbedili finansiranje za solarne projekte od 691 MW

Nemačka energetska grupacija RWE i grčka elektroprivredna kompanija PPC obezbedile su finansiranje za izgradnju solarnih parkova od 691 MW/730 MWp u Grčkoj. Portfolio uključuje četiri projekta koji će dobiti sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost zemlje (RRF) i dodatne bankarske kredite, saopštio...

Rumunija: PPC kompletirao kupovinu vetroparka od 84 MW

  Grčka kompanija PPC objavila je da je završila kupovinu vetroelektrane snage 84 MW u Rumuniji preko svoje podružnice PPC Renewables. Kompanija je saopštila da je kupila vetropark od evropskih filijala Lukoil grupe, kao i 100% udela u kompaniji Land Power. Vetropark...

Grčka: PPC planira da zatvori 41 elektranu na ostrvima do 2028.

Grčka kompanija PPC planira da zatvori ukupno 41 elektranu na Kritu, Kikladima i ostrvima koja nemaju elektroeneregtsku vezu sa kopnom, u periodu od kraja 2023. do 2028. godine. Predstavnici kompanije i Ministarstva energetike pregovaraće o mogućim opcijama za obezbeđivanje energetske...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!