Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene od 106 do 116 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kraj avgusta i početak septembra donosi povećanje spot cena širom regiona, osim u Rumuniji i Mađarskoj koje beleži blagi pad. Najveći rastostvario je grčki ENEX, za blizu 10 evra po MWh, a povećanje za 1 evro po MWh bugarski IBEX.

Spot cene u regionu su se u proseku kretale od 106 evra po MWh na rumunskom OPCOM do 116,5 evra po MWh na grčkom ENEX.

Isti faktori nastavljaju da vrše pritisak na spot tržišta – rast evropskih kvota za ugljen-dioksid, koje su u sredu dostigle rekordnih 61,9 evra po MWh zbog pada ponude i rasta potražnje. Istovremeno, gas se u ponedeljak popeo na nove rekordne nivoe.

Pored toga, električna energija je poskupela i u regionu Zapadne i Centralne Evrope, tako da se razlika između dva regiona približava 7 evra po MWh.

Očekuje se da će spot tržišta ostati na nivou od preko 100 evra po MWh i tokom septembra.

U nedelji od 28. avgusta do 3. septembra na srpskoj berzi SEEPEX, električna energija na DAM je samo za vikend koštala ispod 111 evra po MWh. Prekint je trend blagog pada zabeležen u avgustu – prosek u ovoj nedelji iznosi 108,2 evra po MWh  (u odnosu na prošlonedeljnih 104,6 evra po MWh).

U istom periodu, najniža cena na IBEX DAM iznosila je 87,18 evra po MWh u nedelju, a najviša – 123,31 evra po MWh u utorak.

Povećanje proizvodnje državne TE Marica Istok 2 u avgustu donelo je kratkotrajno olakšanje na tržištu, da bi se u prošloj nedelji prosečna spot cena vratila na nivo od preko 100 evra po MWh.

Tako je prosek na bugarskom spot tržištu na nedeljnom nivou povećan sa 105,4 evra po MWh na 106,8 evra po MWh u ovoj nedelji. Pre dve sedmice, prosek na IBEX DAM iznosio je 98,7 evra.

Situacija u zemlji ostaje nestabilna – veliki proizvođači ne izlaze na terminsko tržište, što je preduslov za sklapanje transparentnih dugoročnih ugovora, koji bi mogli obezbediti preko potrebnu predvidljivost.

Pored toga, kako su preneli lokalni mediji, termoelektrani Varna, koja radi poslednjih meseci kao rezervni kapacitet, Operator elektroenergetskog sistema za jedan isporučen MWh plaća i do 195 evra po MWh, što je gotovo dvostruko više u odnosu na cene na berzi. Procenjuje se da je TE Varna u avgustu na ime balansnih troškova i raspoložive rezerve isplaćeno 15 miliona evra, što se moralo odraziti na troškove električne enrgije na tržištu.

Očekivano je da se ista praksa nastavlja i u septembru.

Grčko spot tržište, koje beleži najvišu cenu u avgustu u čitavoj Evropi, nastavlja da niže neslavne rekorde. Najniža spot cena ostvarena je u 29. avgusta – 102,25 evra po MWh, a najviša 31. avgusta – 130,64 evra po MWh.

Električna energija je u proseku na nedeljnom nivou koštala 116,5 evra po MWh, u odnosu na 107 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište nije bilo kaplovano čitave sedmice.

Na OPCOM DAM električnom energijom ove nedelje trgovalo se za preko 109 evra po MWh, a samo tokom vikenda cena je pala na oko 90 evra po MWh.

Prosečna spot cena na OPCOM DAM beleži pad za 2 evra u odnosu na prethodnu nedelju, sa 108 evra po MWh na 106 evra po MWh.

Blagom padu spot cene doprinelo je povećanje proizvodnje vetra, na 1.700 MW u sredu i četvrtak.

Zahvaljujući tome je u četvrtak rumunski OPCOM bio jeftiniji od mađarskog spot tržišta za oko 9 evra po MWh.

Dva tržišta nisu bila kaplovana samo u utorak i četvrtak, a nedeljni prosek na HUPX DAM iznosi 107,5 evra po MWh, što je blagi pad za oko 0,5 evra po MWh na sedmičnom nivou.

Na BSP i CROPEX, prosečna nedeljna cena povećana je za oko 4,5 evra, na 110 evra po MWh. Električna energija je gotovo tokom čitave nedelje, osim u subotu i nedelju, prelazila prag od 115 evra po MWh.

Najviša cena ostvarena je 3. septembra – 124,07 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!