Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljna spot...

Region: Nedeljna spot cena samo na IBEX ispod 145 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na svim spot tržištima u regionu, sa izuzetkom bugarskog, nedeljna spot cena prelazi 145 evra po MWh. Isti faktori – kontunirani deficit proizvodnje električne energije, visoke cene gasa i dozvola za emisiju CO2, niska proizvodnja energije vetra i privredni rast – iz nedelje u nedelju uslovljavaju dramatično poskupljenje električne energije na regionalnim berzama.

Postoji bojazan da bi planirani redovni jesenji remonti velikih postrojenja za proizvodnju električne energije, poput bugarske nuklearne elektrane Kozloduj, mogli dodatno otežati ionako problematičnu situaciju na tržištu u Jugoistočnoj Evropi.

Ni na zapoadnoevropskom tržištu situacija nije znatno bolja – referentni ugovor o električnoj energiji EU, nemački Cal 2022 za bazno opterećenje, za isporuku u 2022. godini  po prvi put je prešao prag od 100 evra po MWh u prošli ponedeljak, prema podacima berze EEX.

Cena električne energije za bazno opterećenje na srpskoj berzi SEEPEX u periodu od 14. do 20. septembra kretala se od 105,85 evra po MWh do 162,9 evra po MWh. Prosečna nedeljna spot cena iznosila je 147,4 evra po MWh, odnosno za skoro 20 evra iznad prošlenedeljnih 128 evra po MWh.

Cene bazne energije na bugarskom IBEX najniže su u regionu zahvaljujući proizvodni električne energije iz uglja, koja je isplativija pri visokim cenama gasa. Cene su se kretale od 101,03 evra po MWh u nedelju do čak 171,54 evra po MWh, koliko je ostvareno u četvrtak 16. septembra. Nedeljni prosek iznosi 128,1 evra po MWh, što je za preko 7 evra više u odnosu na 120,9 evra po MWh nedelju dana ranije.

Bugarsko i grčko spot tržište bilo je kaplovano samo u ponedeljak. Cene na ENEX su se kretale od 119,88 evra po MWh do 175,39 evra po MWh – to je najviša dnevna spot cena u regionu.

Prosečna nedeljna cena na grčkoj berzi iznosila je 149,01 evra po MWh, za blizu 25 evra više u poređenu sa 124,7 evra po MWh prethodne sedmice.

Na OPCOM, spot cena za bazno opterćenje se kretala od 96,87 evra po MWh do 168,22 evra po MWh. Nedeljni prosek je 145,5 evra po MWh, za blizu 19 evra više u odnosu na prošlu sedmicu (126,8 evra po MWh).

Rumunsko i mađarsko spot tržište nije bilo kaplovano samo  u petak, a nedeljni prosek na HUPX iznosi 145,9 evra po MWh.

Nedeljna spot cena na BSP i CROPEX povećana je za preko 18 evra po MWh na nedeljnom nivou, sa 130,2 evra po MWh na 148,7 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!