Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion JIE: Veleprodajne...

Region JIE: Veleprodajne cene električne energije kreću se od 68 do 107 evra/MWh u 36. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cene električne energije u Evropi beleže pad u 36. nedelji, zahvaljujći povećanju proizvodnje energije vetra i smanjenju potrošnje električne energije. Na svim tržištima u regionu Jugoistočne Evrope cena struje je pala – u proseku za oko 14%.

Grčka je zabeležila najveći nedeljni pad cene struje za oko 22% u odnosu na prethodnu nedelju, a sledi Bugarska (-21%). Hrvatska, Turska i Italija zabeležile su umereni pad cena električne energije od 9%, 8%, odnosno 5%.

Veleprodajne cene struje kretale su se između 68 i 107 evra po MWh u 26. nedelji u JIE. Najniža veleprodajna cena zabeležena je u Turskoj sa prosečnih 68,5 evra po MWh, a slede Grčka i Bugarska, sa cenama struje od 95,7 evra po MWh, odnosno 96 evra po MWh.

Italijansko tržište je bilo najskuplje u regionu sa 106,7 evra po MWh, a sledi Mađarska sa 99,5 evra po MWh.

Prosečne nedeljne spot cene električne energije u Centralnoj Evropi pratile su trenda pada na svim tržištima tokom 36. nedelje, usled pada prosečne cene gasa i porasta proizvodnje vetra.

Sva veleprodajna tržišta električne energije u Centralnoj Evropi beleže značajan pad cene, pri čemu je na svim tržištima zabeležena cena ispod praga od 100 evra po MWh, osim u Nemačkoj.

Francuska je ostvarila najnižu cenu struje od 93,8 evra po MWh, a prati je Švajcarska sa 98,15 evra po MWh, nakon što je proizvodnja energije vetra porasla tokom nedelje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EPCG nije razmatrala zahtev za poskupljenje struje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dosad nije razmatrala bilo koji vid povećanja cijene električne energije za narednu godinu, kazao je u emisiji "Link" Radija CG tehnički direktor kompanije Zoran Šljukić. Saopštio je i da će ova godina biti rekordna po proizvodnji...

Crna Gora: Elektroprivreda Republike Srpske novi član berze BELEN

MH Elektroprivreda Republike Srpske Matično preduzeće AD Trebinje (ERS), kompanija sa sjedištem u Trebinju, uspješno je završila proces registracije na berzanskom tržištu Crne Gore i time postala dvadesetdrugi učesnik na BELEN-ovim tržištima, od čega petnaesti van Crne Gore, saopšteno...

Evropa: Tržišta energije i dalje ranjiva

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da energetska kriza još nije završena i da razlozi zbog kojih je uspostavljena nisu eliminisani. Navodi da je ključna preporuka Brisela o radu na poboljšanju prenosne mreže Evropa je spremno ušla u grejnu sezonu,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!