Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedRegion JIE: Energetski...

Region JIE: Energetski sporovi između Republike Srpske i Hrvatske mogli bi da završe pred arbitražnim sudom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nakon rešenja nedavnog arbitražnog spora između Republike Srpske (BiH) i Slovenije u vezi sa Rudnikom i termoelektranom (RiTE) „Ugljevik”, koji je rezultirao obavezom „Elektroprivrede RS” da nadoknadi oko 123 miliona evra štete za neisporučenu struju iz tog postrojenja, mogući su novi potencijalni sporovi između BiH i Hrvatske, proistekli iz ratnih dešavanja i raspada nekada jedinstvenog energetskog sistema.

 

Hrvatska, navodno, razmatra sličan pristup kao Slovenija u vezi sa RiTE „Gacko”. Hrvatska elektroprivreda (HEP) može da pokrene arbitražni spor sa zahtevom da RiTE „Gacko” isplati 100 miliona evra i zatezne kamate. Međutim, Republika Srpska i BiH najavljuju sličan odgovor, spremne da pokrenu kontratužbu u vezi sa situacijom s Hidroelektranom (HE) „Plat” kod Dubrovnika.

 

I energetski objekat „Plat” zajedničkim snagama su izgradile dve tadašnje republike, a on se, za razliku od „Gacka” i „Ugljevika”, prostire čak i na teritorijama sadašnjih država BiH i Hrvatske.

 

Ipak, HEP smatra da „Gacko” treba da ih obešteti po osnovu ulaganja u izgradnju te termoelektrane početkom osamdesetih godina prošlog veka. S druge strane, Srpska najavljuje da bi mogla da traži da joj HE „Plat” kod Dubrovnika, koja je deo nekadašnjeg hidrosistema „Trebišnjica”, nadoknadi preuzetu i nenaplaćenu električnu energiju od 1994. godine.

 

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, izjavio je da će Hrvatska, ako ne želi dogovor, dobiti tužbu za HE „Plat” kod Dubrovnika, koja je, kako kaže, znatno veća od njihove tužbe za „Gacko”. Višković zato poziva Hrvatsku da se dogovore bez tužbi.

 

 

Luka Petrović, generalni direktor „Elektroprivrede RS”, rekao je za „Nezavisne” da su svesni problema s kojim se suočava RiTE „Gacko”, ali i da znaju čime raspolažu u slučaju „Plat”.

 

Кako javljaju mediji, HE „Plat” građena je kao deo sistema tri hidroelektrane: „Trebinje”, „Trebinje 1” i „Trebišnjica”. Ova hidroelektrana je poslednja na slivu reke Trebišnjice i nalazi se u dve države – BiH i Hrvatskoj. Brana, veštačko jezero i deo cevovoda su u BiH, dok su ostali delovi postrojenja u Hrvatskoj. Hidrocentrala koristi akumulaciju Bilećkog jezera i reke Trebišnjice.

 

Dogovorom dve države tada je predviđeno da 78 odsto proizvedene električne energije sa tih agregata pripada BiH – danas Republici Srpskoj – a 22 odsto Hrvatskoj. Međutim, ta srazmera nije poštovana jednostranom odlukom Hrvatske.

 

Luka Petrović pojasnio je da je hrvatska strana tada uzela jednokratno polovinu struje koja je proizvođena u „Platu”, a da nije uzeto predviđenih 22 odsto iz hidroelektrane „Trebinje 1”. Кada bi se sve sračunalo, kaže Petrović, od 1. novembra 1994. do danas, to su ogromne količine električne energije, više od sedam teravat-sati. Petrović nije precizirao koliko je Srpska izgubila u novcu i koliko bi mogla da traži eventualnom tužbom.

 

Mlađen Mandić, bivši pravobranilac BiH, misli da je protivtužba najadekvatnije rešenje ako HEP ne pristane na dogovor. Napomenuo je da je „ulaganje Hrvatske u Gacko u potpunosti isto kao ulaganje BiH u Dubrovnik” i ocenio da je „dosta više da maltretiraju BiH”. Mandić je naveo kako Slovenija i Hrvatska samo podnose tužbe za ulaganja koja su bila za vreme SFRJ, ističući kako su nakon raspada zemlje „našli neke pravnike i krenuli da podnose tužbe ili zahteve za odštetu”, prenosi Politika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Hrvatska: MOL planira izgradnju postrojenja za zeleni vodonik u Rijeci

Mađarska energetska grupa MOL, najveći akcionar u hrvatskoj naftnoj i gasnoj kompaniji INA, planira da izgradi dva postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika - u Rijeci i u glavnom gradu Slovačke Bratislavi, nakon što je takva fabrika otvorena u Sažalobati u Mađarskoj. MOL...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!