Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Grčka i...

Region: Grčka i Mađarska povećale neto uvoz električne energije na 1,1 GWh i 1,3 GWh u januaru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izuzetno blago vreme u januaru dodatno je ublažilo već opadajuću potražnju za gasom u regionu, doprinoseći padu veleprodajnih cena, koje su pale na nivoe koji nisu viđeni u poslednjih najmanje 12 meseci.

Posledično, spot cene električne energije u januaru snižene su na svim tržištima jugoistočne Evrope, pri čemu je najveći pad zabeležen u Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj – za oko 45 odsto.

Grčko tržiše je bilo najskuplje u regionu u januaru 2023. sa prosečnom mesečnom cenom električne energije od 191,8 evra po MWh.

Relativno toplo vreme, pad cena gasa, sveukupno povećanje proizvodnje solarne energije i energije vetra i pad cena emisije CO2 doprineo je padu cena na evropskim tržištima električne energije, uprkos rastu tražnje.

U odnosu na decembar 2022. godine, potražnja za električnom energijom je porasla ili ostala stabilna na svim analiziranim tržištima, osim u Srbiji gde je tražnja smanjena za oko 4 odsto.

S druge strane, najveći rast tražnje u odnosu na prethodni mesec, od 25 odsto, zabeležen je u Grčkoj, s obzirom da su prosečne temperature pale za oko 3 stepena.

Na povećanje potražnje električne energije u januaru u odnosu na prethodni mesec, generalno, uticao je oporavak aktivnosti posle božićnih i novogodišnjih praznika.

Proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora je zabeležila rast na svim tržištima, osim u Srbiji gde se beleži pad za 11 odsto.

Rumunija, Bugarska i Hrvatska su zabeležile porast proizvodnje iz obnovljivih izvora za 34 odsto, 31 odsto, odnosno 22 odsto, dok su Grčka i Mađarska zabeležile dobitke manjeg obima za 13 odsto, odnosno 5 odsto. Proizvodnja hidroenergije bila je niža u pet od osam analiziranih zemalja. 

Pad spot cena gasa tokom januara uticao je na pad veleprodajnih cena električne energije, a većina zemalja je u skladu sa tim prilagodila svoju prekograničnu trgovinu električnom energijom.

U većini zemalja povećan je uvoz električne energije kako bi pokrile veću potražnju, dok su druge smanjile svoj neto uvoz zahvaljujući visokoj proizvodnji obnovljivih izvora energije.

Tako je u Grčkoj uvoz u januaru povećan za 207 odsto u odnosu na decembar, na 1,12 GWh. Mađarska je ostala jedan od ključnih neto uvoznika u regionu, sa neto uvozom od 1,31 TWh, što je za 14 odsto više u odnosu na prethodni mesec.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Mađarska poziva EU da preduzme akciju protiv Ukrajine koja blokira tranzit ruske nafte

Mađarska je zatražila od Evropske unije da preduzme mere protiv Ukrajine zbog nametanja delimične zabrane izvoza ruske nafte, tvrdeći da taj potez ugrožava energetsku bezbednost zemlje. Kijev je prošlog meseca usvojio sankcije koje blokiraju tranzit sirove nafte u Centralnu Evropu...

Grčka: INEKP predviđa da kapacitet skladišta energije dostigne 4 GW 

Grčki nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) predviđa povećanje kapaciteta za skladištenje energije za 30 odsto u odnosu na cilj koji je bioo uključen u raniji nacrt, poslat Evropskoj komisiji prošlog novembra. Ciljani kapacitet za skladištenje energije za 2030. Godinu u INEKP-u...

Grčka: Energetski regulator ispituje visoke cene struje na berzi

  Grčka Agencija za energetiku RAAEY ispituje velike dnevne fluktuacije cena električne energije na veleprodajnom tržištu. Zvaničnici regulatorne agecnije potvrdili su da je od opertora energetske berze zatražen kompletan izveštaj o ponudama po satu koje su proizvođači električne energije podneli u poslednjih nekoliko dana. Istraga RAAEY...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!