Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Grčka i...

Region: Grčka i Mađarska povećale neto uvoz električne energije na 1,1 GWh i 1,3 GWh u januaru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izuzetno blago vreme u januaru dodatno je ublažilo već opadajuću potražnju za gasom u regionu, doprinoseći padu veleprodajnih cena, koje su pale na nivoe koji nisu viđeni u poslednjih najmanje 12 meseci.

Posledično, spot cene električne energije u januaru snižene su na svim tržištima jugoistočne Evrope, pri čemu je najveći pad zabeležen u Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj – za oko 45 odsto.

Grčko tržiše je bilo najskuplje u regionu u januaru 2023. sa prosečnom mesečnom cenom električne energije od 191,8 evra po MWh.

Relativno toplo vreme, pad cena gasa, sveukupno povećanje proizvodnje solarne energije i energije vetra i pad cena emisije CO2 doprineo je padu cena na evropskim tržištima električne energije, uprkos rastu tražnje.

U odnosu na decembar 2022. godine, potražnja za električnom energijom je porasla ili ostala stabilna na svim analiziranim tržištima, osim u Srbiji gde je tražnja smanjena za oko 4 odsto.

S druge strane, najveći rast tražnje u odnosu na prethodni mesec, od 25 odsto, zabeležen je u Grčkoj, s obzirom da su prosečne temperature pale za oko 3 stepena.

Na povećanje potražnje električne energije u januaru u odnosu na prethodni mesec, generalno, uticao je oporavak aktivnosti posle božićnih i novogodišnjih praznika.

Proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora je zabeležila rast na svim tržištima, osim u Srbiji gde se beleži pad za 11 odsto.

Rumunija, Bugarska i Hrvatska su zabeležile porast proizvodnje iz obnovljivih izvora za 34 odsto, 31 odsto, odnosno 22 odsto, dok su Grčka i Mađarska zabeležile dobitke manjeg obima za 13 odsto, odnosno 5 odsto. Proizvodnja hidroenergije bila je niža u pet od osam analiziranih zemalja. 

Pad spot cena gasa tokom januara uticao je na pad veleprodajnih cena električne energije, a većina zemalja je u skladu sa tim prilagodila svoju prekograničnu trgovinu električnom energijom.

U većini zemalja povećan je uvoz električne energije kako bi pokrile veću potražnju, dok su druge smanjile svoj neto uvoz zahvaljujući visokoj proizvodnji obnovljivih izvora energije.

Tako je u Grčkoj uvoz u januaru povećan za 207 odsto u odnosu na decembar, na 1,12 GWh. Mađarska je ostala jedan od ključnih neto uvoznika u regionu, sa neto uvozom od 1,31 TWh, što je za 14 odsto više u odnosu na prethodni mesec.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: Mytilineos razvija solarne projekte od 2 GW za PPC

Grčka elektroprivreda PPC potpisala je okvirni sporazum o saradnji sa kompanijom Mytilineos za razvoj i izgradnju solarnih parkova u Italiji i na Balkanu, ukupnog kapaciteta do 2 GW. Vrednost ugovora je procenjena na 2 milijarde evra i obuhvata 90 projekata u Italiji, Bugarskoj,...

Grčka: RWE i PPC obezbedili finansiranje za solarne projekte od 691 MW

Nemačka energetska grupacija RWE i grčka elektroprivredna kompanija PPC obezbedile su finansiranje za izgradnju solarnih parkova od 691 MW/730 MWp u Grčkoj. Portfolio uključuje četiri projekta koji će dobiti sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost zemlje (RRF) i dodatne bankarske kredite, saopštio...

Grčka: EК odobrila šemu podrške za obnovljive izvore energije vrednu milijardu evra

  Evropska komisija saopštila je da je otvorila put Grčkoj da uloži milijardu evra u dva značajna projekta za proizvodnju i skladištenje obnovljive energije koji će biti završeni do sredine 2025. godine. Projekat Faethon predviđa izgradnju dve fotonaponske jedinice sa kapacitetom po 252 MW,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!