Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Region: Crna Gora i RS formiraju ekspertni tim za hidroelektranu Buk Bijela

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo”, izjavio je povodom najave gradnje hidroelektrane Buk-Bijela državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danilo Mrdak.

Na njegovu inicijativu u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak s ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem.

“Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertnog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste”, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva nakon sastanka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske na polaganju kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela”, 17. maj 2021.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Projektom je predviđena gradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine na istočnoj granici BiH i Srbije, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Prema projektu “Gornja Drina”, većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

Odluka od 16. jula donesena je na osnovu zahtjeva 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i bh. entiteta Republika Srpska zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, koje RS planira graditi sa susjednom Srbijom na istočnoj granici BiH.

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine (BiH) još nije dobila zvaničnu odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj ovo tijelo treba riješiti spor između Republike Srpske (RS) i BiH oko izgradnje hidroelektrana na Drini koje zajednički grade RS i Srbija, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Milomir Amović, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH za RSE kaže da još uvijek ne znaju šta je njihov posao, ali da će nakon što pogledaju i pročitaju odluku Ustavnog suda po njoj i postupiti.

“Jednostavno u ovom trenutku ne možemo ništa reći dok ne vidimo u kom smislu glasi ta odluka. Je li to neko zaduženje i na osnovu čega. Dok ne pročitamo ovaj akt, u ovom trenutku ne znamo kako i na koji način postupiti”, rekao je Amović za RSE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!