Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRealizacija projekta vrijednog...

Realizacija projekta vrijednog 450 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević najavio je da će uskoro početi realizacija jednog od najvećih hidroenergetskih projekta “Gornja Drina”, kako u Srpskoj, tako i u okruženju, čija se vrijednost procjenjuje na oko 450 miliona evra.

On je rekao da će realizacija projekta obezbijediti ravnomjerniji privredni razvoj Srpske, a posebno opštine Foča i fočanske regije otvaranjem novih radnih mjesta, angažovanjem lokalnih i domaćih preduzeća na izvođenju različitih radova i pratećih aktivnosti, te da će biti ostvareni i drugi direktni i indirektni efekti kroz poreze, doprinose, koncesione naknade i druga davanja.

“Realizacija ovog projekat kroz angažman stranog strateškog partnera sigurno će poboljšati investicionu atraktivnost Republike Srpske, odnosno stimulisaće i druge strane investitore da ulažu na ovo područje”, istakao je Kovačević.

On je podsjetio da procijenjena instalisana snaga hidroenergetskog projekta “Gornja Drina”, koji čine četiri hidroelektrane “Buk Bijela”, “Foča”, “Sutjeska” i “Paunci” iznosi oko 237,9 megavata.

Kovačević je rekao da ne razumije negodovanje ili bilo kakve negativne reakcije opštine Foča u vezi sa realizacijom ovog projekta, navodeći da, ako ih ima, vjerovatno je riječ o predizbornim dnevnopolitičkim spekulacijama.

On tvrdi da je sa svim aktivnostima na realizaciji ovog projekta od početka bila upoznata lokalna zajednica, odnosno opština Foča.

“Još 2010. godine u aprilu `Elektroprivreda Republike Srpske` im je prezentovala projekat, a prilikom utvrđivanja javnog interesa i provođenja ostalih pripremnih aktivnosti, prije raspisivanja tendera, opština Foča je, takođe, konsultovana i nije imala bilo kakve primjedbe”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, posebno je važno da su svi navedeni projekti predviđeni Prostornim planom Republike Srpske, koji je bio dostupan svim građanima, uključujući lokalnu i širu javnost.

Kovačević je napomenuo da se o ovom projektu pozitivno izjasnila Skupština opštine Foča zaključkom iz oktobra 2011. godine.

On je podsjetio da su 26. septembra Vlada Srpske i “Elektroprivreda”, sa jedne strane, i “RWE” iz Njemačke sa druge strane potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine.

Kovačević je naglasio da se Ugovorom preciziraju uslovi implementacije projekta, odnosno realizacija svih faza istraživanja, razvoja, izgradnje i korištenja na profitabilnoj osnovi po bot modelu, što znači da će nakon isteka koncesionog perioda objekti biti vraćeni Srpskoj.

“Ovdje se ne radi ni o kavoj prodaji prirodnih resursa Srpske, posebno što je u pitanju korištenje voda kao obnovljivog izvora energije”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je cjelokupna procedura izbora strateškog partnera bila izuzetno transparentana, navodeći da je raspisan međunarodni javni poziv, tender na koju su se prijavile tri komanije – “RWE” iz Njemačke, Javno preduzeće za energiju iz Grčke i Međunarodna korporacija vodosnabdijevanja i elektrike Kina.

“Izabran je najkvaliteniji ponuđač, koji je ispunio sve uslove predviđene tenderom. ‘RWE’ iz Njemačke renomirana je i izuzetno respektabilna kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u elektroenergetskoj oblasti i jedna je od pet najvećih energetskih kompanija u svijetu”, pojasnio je Kovačević.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!