Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoRast globalne rudarske...

Rast globalne rudarske proizvodnje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke”: Profesor Beljić o kretanjima u sektoru

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste”, istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje “Look up” konferencije na Kopaoniku.

Na pitanje novinara “koja je perspektiva rudarskog sektora” s obzirom na cilj Evropske unije da do 2050. godine postane ugljenično neutralna, Beljić odgovara da postoje velike kontraverze.

–  Ne samo u našoj zemlji, već u celom svetu. ‘Carbon free’ ne znači da nema rudarstva, ‘carbon free’ znači da nema fosilnih goriva. A rudarstvo nije samo rudarstvo fosilnih goriva, tu je i otkopavanje drugih minerala, metala… – pojašnjava profesor.

Podsetio je i da je Evropska unija u roku od 10 do 12 godina duplirala broj kritičnih materijala, koji su joj neophodni i koje dobija iz prirode. SAD ih pak ima preko 50.

– 2011. godine je bilo 14 materijala, danas je 30 i plus dva strateška – bakar i nikl.

– Ulaganja u ugljani sektor verujte rastu, ne padaju. S jedne strane imamo opravdane zahteve po pitanju ekologije, s druge strane imamo industriju koja je bazirana na mineralnim sirovinama koje su esencija industrijskog razvoja i tehnološkog napretka i bez toga jednostavno ne može. Mora se naći balans – objašnjava Beljić.

Srbija i dalje nema definisanu listu kritičnih materijala, ali kod nas postoje strateške mineralne sirovine koje su definisane Zakonom o rudarstvu i geološkom istraživanju, pojašnjava profesor.

– Zasto je to tako? Kriterijumi na osnovu kojih se definišu kritični materijali se baziraju na ekonomskim aspektima i aspektima mogućnosti snabdevanja. Kako će se dalje razvijati, videćemo. Naše rudarstvo može da odgovori zahtevima, određenu grupu kritičnih materijala sa stanovništva EU posedujemo, sve je stvar odluke autoriteta kako će se razvijati.

Na pitanje koje tačno materijale EU “targetira”, Beljić odgovara:

Litijum, bakar, nikl kao strateške materijale.

Profesor dodaje i da je jedan od kritičnih materijala na listi EU – ugalj.

– Carbon free politika, ali kritični materijal na listi EU je koks, koji se može dobiti jedino od ugljovodonika ili uglja – pojašnjava Beljić.

Navodi da se u Evropskoj uniji otvara šest ležišta na kojima će se vršiti eksploatacija litijuma, u Velikoj Britaniji je sedmo i još 22,3 ležišta se istražuju pod okriljem EU.

Izvor: Telegraf Biznis

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari kompaniji EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari. Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!