Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaR.Srpska: Zakon koči...

R.Srpska: Zakon koči struju iz đubriva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iako je prije četrnaest mjeseci, uz veliku pažnju javnosti, u Aleksandrovcu zvanično otvoren prvi pogon za proizvodnju struje iz stajnjaka u BiH, ovaj kapacitet zbog zakonskih prepreka još nije komercijalno uključen u sistem “Elektroprivrede RS”.

Zbog čekanja na usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti RS, postrojenja pogona “Bioplin Aleksandrovac”, koja su sastavni dio Zemljoradničke zadruge “Livač”, danas struju proizvode samo za potrebe zadruge.

Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge “Livač”, pojasnio je kako “Bioplin Aleksandrovac” svoje kapacitete za proizvodnju struje pušta u proizvodnu funkciju svega 12 časova, a da ih zakonske procedura ne koče, mogli bi da proizvode struju 24 časa dnevno.

“Kada proizvedemo eventualni višak električne energije, mi ga besplatno damo u mrežu, jer je to jedina opcija koja nam trenutno preostaje”, rekao je Budimir.

On je istakao kako suština ove investicije nije bila da u “Bioplin Aleksandrovcu” proizvode struju samo za potrebe zadruge, već i njena komercijalna prodaja.

“Mi bez zakona o energetskoj efikasnosti RS nemamo mogućnost da se prikopčamo na mrežu i prodamo struju”, rekao je Budimir.

On je objasnio da ukoliko bi “Bioplin Aleksandrovac” htio da sklopi ugovor sa “Elektroprivredom RS”, od koje su već dobili sve potrebne dozvole, prvo je potrebno da im Regulatorna agencija za energetiku RS izda specifičan sertifikat.

“Za ovaj sertifikat potrebno nam je da dobijemo ugovor o koncesiji, gdje na scenu stupa paradoksalna situacija, kako za nas, tako i za proizvođače struje iz sunčeve energije. Nama nema ko da da koncesiju ni na đubar ni na sunce”, žali se Budimir i dodaje da očekuje da taj problem bude riješen usvajanjem novog zakona za kapacitete proizvodne snage do 250 kilovat-časova, za koje neće biti potreban ugovor o koncesiji.

Inače, završna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u RS, kojim se uređuje korištenje obnovljivih izvora energije, okončana je u novembru prošle godine.

Postupak usvajanja podrazumijeva da nakon prolaska kroz proceduru javnih rasprava zakon u formi prijedloga treba da se nađe u parlamentarnoj proceduri.

Ovaj zakon predviđa da proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije i u efikasnoj kogeneraciji može ostvariti više podsticaja, kao što su pogodnosti prilikom priključenja na mrežu i u pristupu mreži, pravo na obavezan otkup električne energije, pravo na garantovanu otkupnu cijenu, te pravo na premiju za potrošnju za vlastite potrebe ili prodaju na tržištu RS.

Utvrđen potencijal biomase Posavine

Promovisanje korištenja poljoprivredne biomase u energetske svrhe u ruralnim područjima i ostvareni rezultati projekta “ABCDE Posavina” juče su bili u fokusu prezantacije održane u Narodnoj skupštini RS.

Duška Šaša, predstavnik Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba, institucije koja je jedan od vodećih inicijatora projekta, kazala je da su potencijali locirani, te da se sada treba raditi na organizaciji njihovog iskorištavanja.

Izvor Nezavisne novine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!