Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Tuzla leži...

BiH: Tuzla leži na nafti, zašto nema eksploatacije?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dok se jedni na nafti bogate, potencijalna se sirova nafta u Bosni i Hercegovini – ne eksploatira.

Zbog čega, nije jasno ni mještanima u okolici Tuzle, gdje nafte, kažu, ima u izobilju, istražuje Boris Gagić.

Kroz imanje, u okolici Tuzle, Hajrudin Bilalić, rado provede goste. Ne ide bez alata. Jer, na njegovom posjedu godinama izvire nafta.

“Osam godina sam tu, izvire non-stop, prolazi, kako koja godina sve više izvire, dolazi do izražaja, pojavljuje se”, priča Hajrudin Bilalić iz Tuzle.

Zadovoljan istraživanjem

Pojavljuje se crno zlato, i to na više lokacija. U izobilju, u tečnom stanju. Na Hajrudinovu radost.

Odlučio ju je odnijeti na istraživanje, u Institut, a rezultatima je zadovoljan.

“Ima dvije vrste benzina, plin, nafta, sumpor, nešto katrana”, kaže Hajrudin.

I upotrebljiva je, ubjeđuje nas Hajrudin, za grijanje staklenika. Dok se u ovom dijelu BiH nagađa kada bi veliki naftni igrači mogli početi s prvim istražnim bušenjima, mještani ovdje uveliko godinama eksploatišu ovu sirovu naftu.

Na tuzlanskom fakultetu objašnjavaju, prije Drugog svjetskog rata, nafta se eksperimentalno proizvodila, 800 tona.

Nakon rata napušten je tuzlanski bazen. Zašto, nema jasnog odgovora. Ali, profesori sada nude nove argumente.

“U BiH ima nafte i kako piše u određenim stručnim časopisima Bosna i Hercegovina, Crna Gora, južna Crna Gora sa Albanijom je najperspektivnija naftna provincija u Evropi”, govori Abdulah Bašić.

Ta priča na fakultetu dodatno se potkrepljuje starim istraživanjima.

Profesor Sejfudin Vrabac kaže: “Može se desiti da jedno naftno polje bude takvih karakteristika da se proteže u RS i FBiH, bilo bi logično da se nafta istražuje na području BiH, a ne ovako entiteta”.

Ako je suditi prema ranijim studijama, u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, nalaze se rezerve od 50 miliona tona sirove nafte, zalihe za narednih 50 godina.

Preporod za opštinu

U Federaciji je svu dokumentaciju o istraživanju preuzeo Royal Dutch Shell. Ove godine mogli bi početi sa istražnim radovima, koje je u Republici Srpskoj, na osnovu koncesije, odradio Jadran naftagas, firma u vlasništu kompanija iz Srbije i Rusije.

Lokalne zajednice nadaju se eksploataciji nafte.

“To bi preporodilo našu opštinu koja je nerazvijena opština u RS i koja ima problem visoke nezaposlenosti”, govori Rade Savić, načelnik Lopara.

Dok se preporod ovog kraja čeka, sirova nafta otiče i sjaji na zimskom suncu. Od prodaje nešto zaradi Hajrudin. Cijena za sirovu naftu – koliko novca ostavite domaćinu.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!