Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaR.Srpska: NIS i...

R.Srpska: NIS i Petrobart traže vrijeme za kupovinu Krajinapetrola

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Banjalučki “Krajinapetrol” nije našao kupca na današnjem prvom danu berzanske aukcije, ali su dvije zainteresovane kompanije – srbijanski NIS i “Petrobart” sa Gibraltara – tražile odgodu aukcije kako bi se za nju adekvatno pripremili.

Potvrdila je to Snežana Vujnić, direktor Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, navodeći da nisu mogli izaći u susret tim zahtjevima, jer je aukcija za prodaju paketa 45,5 odsto akcija RS u “Krajinapetrolu” već bila zakazana za period od 19. do 21. februara.

“Direktor ‘Krajinapetrola’ nas je obavijestio da NIS već prikuplja podatke u vezi s preduzećem. Inače, objašnjenje u zahtjevu za odgađanje aukcije bilo je da njihovi nadležni organi ne mogu u ostavljenom roku donijeti potrebne odluke za kupovinu”, pojasnila je Vujnićeva.

IRB državni paket akcija u “Krajinapetrolu” prodaje po početnoj cijeni od 9,22 miliona KM.

U IRB-u izrazili su spremnost da u slučaju neuspjeha ove aukcije organizuju novu pod istim uslovima u roku od mjesec dana, napominjući da bi eventualna izmjena uslova prodaje odužila proces.

Čelnici IRB-a su, takođe, saopštili da ove godine planiraju prodaju nekoliko desetina preduzeća od ukupno 227 preduzeća iz portfelja Akcijskog fonda RS.

Dragana Tučić, izvršni direktor Sektora za prodaju i restrukturiranje u IRB-u, izjavila je da aukcijom na Banjalučkoj berzi planiraju prodaju tri preduzeća sa većinskim državnim kapitalom (HPK Kozarska Dubica, “Poslovna zona” i “Industrijske plantaže” iz Banjaluke) i 24 preduzeća sa manjinskim državnim kapitalom.

Planirana je, takođe, prodaja četiri preduzeća putem tendera (“Energoinvest” Istočno Sarajevo, “Trgopromet” Derventa, “Terme Ozren” Petrovo i “Informator” Banjaluka), te osam novoosnovanih preduzeća od strane Vlade RS – “Nova Romanija” Sokolac, “Novi mermer” Šekovići, “Novi auto-dijelovi” i “Nova polimka” Rudo, “Nova tvornica prečistača” Rogatica, te Drvna industrija, “Novi elastik” i “Igrište” iz Vlasenice.

IRB planira i izradu posebnog programa privatizacije za pet strateških preduzeća – Rudnika željezne rude Ljubija, “Kosmosa” i Veterinarsko-stočarskog centra iz Banjaluke, te “Famosa” i Fabrike motora za specijalne namjene iz Istočnog Sarajeva.

“Od Ministarstva industrije RS još nismo dobili zeleno svjetlo da pripremimo program za RŽR Ljubija, a sve ponude o kojima se govori u javnosti upućene su direktno tom ministarstvu”, napomenula je Dragana Tučić.

Mediji su objavili da su RŽR Ljubija “naciljale” kompanije “ArcelorMittal Prijedor” i “Engelinvest Elenilto Minerals and Mining” iz Izraela.

Tučićeva je, takođe, ukazala da se polovina preduzeća u portfelju Akcijskog fonda RS nalaze u stečajnom ili likvidacionom postupku, dok mnoga nisu sprovela neophodni proces korporatizacije.
Prodato 716 firmi za 1,7 milijardi KM

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić kazala je da je od početka procesa privatizacije u RS prodato ukupno 716 preduzeća, odnosno 69 odsto, za cijenu od 1,725 milijardi KM.

Od toga su se u gotovini na račun RS slile 1,543 milijarde KM, dok je ostatak uplaćen kuponima stare devizne štednje.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!