Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaR.Srpska: Krak gasovoda...

R.Srpska: Krak gasovoda kroz Srpsku – integralni dio "Južnog toka"

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u Moskvi definitivno potvrđeno da izgradnja gasovoda kroz Srpsku predstavlja integralni dio gasovoda “Južni tok”.

Predsjednik Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da ga je o tome dan prije njegove posjete Moskvi pismom obavijestio ministar energetike Ruske Federacije u kome je jasno navedeno da je krak gasovoda koji ide kroz Republiku Srpsku integralni dio gasovoda “Južni tok”.

“U tom pogledu Republika Srpska treba da nastavi sa opsežžnim pripremama da bi se obezbijedila izgradnja ovog kraka”, istakao je Dodik.

On je rekao da je u tom pogledu dogovorena dinamika da se do kraja maja definišu i potpišu ugovori vlada o saradnji na ovom projektu, koji će vjerovatno podrazumijevati određeno usaglašavanje sa institucijama BiH.

“Primarni odnos između firme koju je Srpska formirala i Gasproma podrazumijeva formiranje zajedničke kompanije u maju koja će obezbijediti sredstva za finansiranje i izgradnju gasovoda kroz Srpsku”, istakao je predsjednik Srpske.

On je objasnio da će Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zajedno sa kabinetom predsjednika Srpske i Vladom Srpske raditi na prijedlogu ugovora koji će biti formalno potpisani dokument, nakon memoranduma koji je potpisan u Sočiju između “Gasproma” i Republike Srpske po pitanju gasovoda.

Dodik je rekao da je imao veoma uspješan razgovor sa novim rukovodstvom “Zarubrežnjefta”, koje je potvrdilo sve dosadašnje razgovore u vezi sa rekonstrukcijom Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, kao i razvoj tog kompleksa.

On je naglasio da je najviša vlast Ruske Federacije do detalja upoznata sa ovim projektom, te da će on biti nastavljen nesmanjenim intenzitetom.

“Na sastancima smo čuli i mogućnost da se na bazi nafte i naftnih derivata u budućnosti projektuje i jedan pogon za preradu petrohemijskog karaktera”, rekao je Dodik.

On je naveo da su razgovori u Moskvi osnažili njegovo uvjerenje da je to dobar posao za Republiku Srpsku i da je izgradnja gasovoda “Južni tok” jedan od najvažnijih projekata kojim će biti obezbijeđena enenergetska budućnost za Srpsku.

Dodik je podsjetio da je tokom boravka u Moskvi razgovarao i sa predsjednikom Liberalno – demokratske partije Vladimirom Žirinovskim, koji je iskazao podršku Republici Srpskoj u okviru dejtonske BiH, kao i srpskom narodu u cjelini u rješavanju određenih problema i izazova koji su još aktuelni na Kosovu i u BiH.

Izvor Srna

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!