Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaR.Srpska: Južni tok...

R.Srpska: Južni tok prilika za domaće firme

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prolazak kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku omogućiće i domaćim privrednim subjektima da se uključe u realizaciju projekta, što će pozitivno djelovati na cjelokupnu privredu.

Krak gasovoda u RS će stići iz Srbije, a prema najavi šefa Odjeljenja za upravljanje projektima u “Gaspromu” Leonida Čugunova, radovi na izgradnji u Srbiji trebalo bi da počnu u januaru 2014. godine.

– Uključivanje domaćih preduzeća dobro je došlo u vrijeme kada se osjeća nedostatak posla i radnih mjesta. Sve napore koji se vode u tom pravcu, da se poveća broj zaposlenih i uposli domaća operativa, u ovom momentu treba pozdraviti i podržati – rekao je juče “Glasu Srpske” direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

On je naglasio da bi se na ovaj način domaće firme više afirmisale, uz ocjenu da možda domaća preduzeća trenutno nemaju potencijala da budu glavni izvođači, ali da sigurno u okviru nekih velikih kompanija mogu da urade dobar posao kao podizvođači.

Njegovo mišljenje dijeli i stručnjak za naftno tržište Dušan Bogdanović.

– Bilo bi dobro da domaće firme budu aktivni učesnici u raznim fazama izgradnje kraka “Južnog toka” kroz Srpsku. To bi bila i afirmacija za njih, da se potvrde u takvim poslovima – rekao je Bogdanović.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac rekao je da je sa “Srbijagasom” zaključen Sporazum o tehničkoj saradnji i koordinaciji. Puhalac je kazao da je izvjesno da će, kada se steknu okolnosti za početak radova u RS, domaći privredni subjekti učestvovati u raznim fazama izvođenja radova.

Delegacija RS, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu boravila je nedavno u Moskvi i tom prilikom razgovarala sa rukovodstvom “Gasproma”. Određeni su predstavnici obje strane za definisanje načina na koji će biti zaključen ugovor između Srpske i Ruske Federacije ili će to biti ugovor privrednih subjekata koji će potvrditi institucije RS ili BiH.

Dodik je sa čelnicima “Gasproma” dogovorio da pravnici izrade prijedlog ugovora kojim će biti formalizovan odnos u vezi sa izgradnjom “Južnog toka”, čime će biti stvoreni uslovi za formiranje zajedničke firme između “Gasproma” i “Gas-Resa” najkasnije u maju.

Kada nova firma bude formirana, Srpska će imati priliku da sa “Gaspromovom” firmom koja prodaje ga­s sačini ugovor o distribuciji gasa za RS. Krak gasovoda “Južni tok” će iz Srbije ući u RS kod Bijeljine i ići prema Banjaluci i Novom Gradu.

Gradnja gasovoda “Južni tok” zvanično je počela početkom decembra u ruskom gradu Anapi u Krasnodarskoj oblasti na obali Crnog mora. “Južni tok” je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Srbija

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o “Južnom toku”, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju gasovoda kroz Srbiju. Donošenjem posebnog zakona stvaraju se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju dionice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Izvor Poslovno jutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!