Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaR.Srpska: Blok 3...

R.Srpska: Blok 3 ne ugrožava opstanak RiTE Ugljevik

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najavljena izgradnja novog bloka termoelektrane Ugljevik tri ni u kojem slučaju neće ugroziti pstojeći rudnik niti termoelektranu, odnosno njihova postrojenja, tvrde u Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Ugljevik.

Kako se navodi u saopštenju, RiTE Ugljevik su stub privrede ovog kraja, ali i elektroenergetskog sistema Republike Srpske, u koje su u proteklim godinama, uz razumijevanje i podršku i “Elektroprivrede” i Vlade RS, uložena značajna investiciona sredstva, kažu u Upravi ovog preduzeća.

Prema njihovim riječima, sredstva su uložena u novu mehanizaciju na rudniku, ali i u remonte, rekonstrukcije i zamjene pojedinih postrojenja na termoelektrani s ciljem da se rad ovog preduzeća podigne na viši tehničko-tehnološki nivo.

“Opravdanost ovih ulaganja na najbolji način potvrđuju proizvodni rezultati, koji se ogledaju u ostvarenim rekordnim godišnjim proizvodnjama električne energije i uglja u prethodnim godinama”, rečeno je Srni u Upravi.

Sa proizvedena 1.837.054 megavat-časa električne energije u 2012. godini, Rudnik i Termoelektrana Ugljevik nadmašili su proizvodnju iz prethodne, 2011. godine, i ostvarili rekordnu godišnju proizvodnju struje za 27 godina rada ovog elektroenergetskog objekta.

RiTE Ugljevik i u 2012. godini bili su stub sigurnosti elektroenergetskog sistema Republike Srpske s učešćem od oko 35 odsto u ukupnoj proizvodnji struje.

“Preduzeće ima dobru perspektivu, a naš glavni cilj je obezbjeđenje njegovog pouzdanog i ekonomski isplativog rada do kraja njegovog tehničkog vijeka, odnosno u najmanje narednih tridesetak godina”, ističu u Upravi RiTE.

“Uostalom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i premijer Aleksandar Džombić u više navrata naglasili su da su očuvanje i razvoj postojećeg Rudnika i Termoelektrane Ugljevik strateški cilj, te da izgradnja termoelektrane Ugljevik tri ničim neće ugroziti rad postojeće”, napominju u RiTE Ugljevik.

Iz Uprave ističu da će najavljena ulaganja, kao i sve dosad uloženo u RiTE Ugljevik, zasigurno biti na zadovoljstvo svih radnika preduzeća, regije Ugljevik, kao i cijele Republike Srpske.

“RiTE će biti siguran proizvođač električne energije u narednim decenijama”, ističu u Upravi preduzeća.

Interes i Uprave i radnika RiTE Ugljevik je uvijek bio i ostaje pouzdan rad ovog bloka u narednom periodu, dalje podizanje njegove pogonske spremnosti i ekonomičnost u radu.

“Da smo na dobrom putu potvrđuju realizovane investicije u prethodnim godinama, kao i one planirane u narednom periodu, među kojima posebno ističemo projekat odsumporavanja, čija je ukupna vrijednost 117 miliona evra, i izuzetni proizvodni rezultati koji to opravdavaju”, napominju u Upravi RiTE Ugljevik.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!