Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

“Rio Tinto” vadi jadarit u Srbiji?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Saradnja na projektu mogućeg korišćenja minerala jadarit ozvaničena je današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u Loznici.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i, u ime britansko-australijske Kompanije Rio Tinto, izvršni direktor njene firme u Srbiji Rio Sava, Nenad Grubin.

Rio Tinto platio arheološka istraživanja

Petrović je rekao novinarima da u ostvarivanju tog projekta, radi komercijalne eksploatacija retkog minerala nazvanog jadarit, čije je nalazište otkriveno u dolini reke Jadar, u lozničkom kraju, grad prepoznaje svoj ogroman interes u mogućnostima privrednog razvoja Loznice.

Po njegovoj oceni, postoje veliki izgledi da u bližoj budućnosti dođe do otvaranje rudnika jadarita, a time, kako je istakao, i do otvaranja novih radnih mesta, a lokalna samouprava je spremna da pruži punu podršku aktivnostima vezanim za ostvarivanje tog poduhvata.

Rio Tinto, odnosno Rio Sava se od samog početka predstavila kao društveno odgovorna kompanija – novčano je podržala arheološka istraživanja na lokalitetu Paulje kod Loznice, istakao je Petrović koji je visoko ocenio saradnju te firme sa lokalnom samoupravom.

On je ukazao i da vrednost dosadašnjih i budućih ulaganja u okviru projekta ukazuju na uspešan konačan ishod čitavog poduhvata koji prevazilazi interese lokalne zajednice, “a izgleda da će najmanje imati regionalni karakter” , ocenio je Petrović.

Grubin je rekao da danas potpisani dokument predstavlja formalizovanje saradnje kompanije sa lokalnom samoupravom, koja se godinama odvija, kako je ocenio, veoma uspešno, i naglasio da će ubuduće iscrpno informisati Lozničane o radu i rezultatima u ostvarivanju projekta pod nazivom Jadar.

Projekat u fazi izrade studije predizvodljivosti

Grubin je rekao da taj projekat sada ulazi u fazu izrade studije predizvodljivosti, za koju je izdvojen iznos od 27 miliona dolara a, prema njegovom očekivanju, trajaće dve godine.

Prema njegovim rečima, ako rezultat bude povoljan, projekat će ući u fazu izrade studije izvodljivosti, a zatim Kompanija može da donese odluku o otvaranju rudnika i mogućoj eksploataciji jadarita što bi, prema predviđanjima, moglo da se ostvari do 2016. godine.

U dosadašnje različite vrste geoloških istraživanja je uloženo 10 miliona dolara i do sada je izbušeno 75 istražnih bušotina, dok bi sličan posao u naredne dve godine trebalo da se obavi na još oko 50 mesta u dolini reke Jadar.

Predstoji i dosta posla na rudarskim, tenološkim i geološkim ispitivanjima materijala kao i na zaštiti životne sredine, a cilj studije predizvodljivosti je sagledavanje svih uticaja eventualnog razvoja buduće operacije.

Na kraju susreta u sedištu lokalne samouprave, Grubin je Petroviću uručio uzorak minerala jadarit otkrivenog 4. decembra 2004. godine u dolini reke Jadar po kojoj je dobio ime.

Taj novi mineral pronađen u lozničkom kraju, prema rezulatima analiza engleskih i kanadskih stručnjaka, objavljenim u Londonu u aprilu 2007. godine, sadži natrijum, litijum, bor i silikathidroksid, a njegova primena je moguća u medicini, farmaceutskoj, vojnoj i svemirskoj industriji.

Izvor bizlife.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!