Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike'Pustinjska struja' za...

‘Pustinjska struja’ za Evropu stabilizovala bi turbulentnu Afriku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sunce na severu Afrike trebalo bi da proizvodi struju za potrebe Evrope, ideja je nemačkog projekta „Dezertek” (Desertec) čiji inicijatori tvrde da je realizacija izmedju ostalog šansa da se region koji se nalazi u turbulentnim političkim vremenima stabilizuje.

„Inicijativa Dezertek“ je ambiciozan projekat koji može da bude značajan program pomoći za lokalno stanovništvo i ujedno izvor čiste energije za potrebe Evrope. Ipak, politička previranja u regionu povod su za brojna pitanja o ostvarljivosti tog projekta, preneo je Dojče vele.

Da li je „pustinjska struja“ postala prošlost i pre nego što su potekli prvi kilovati ka severu? Da bi se realizovao taj projekat potrebno je u narednih četrdeset godina investirati 400 milijardi evra. Zašto bi se tolike sume ulagale u politički nestabilan region?

Paul van Zon, predsedavajući „Inicijative Dezertek“, u političkim promenama ne vidi samo opasnost, nego i šansu.

„Upravo sada“, tvrdi on, „potrebne su investicije koje će kroz kooperaciju Evrope i Afrike stabilizovati prilike. Od toga će korist imati i privreda.“ Cilj inicijative je da se na severu Afrike i na Bliskom istoku izgrade velike solarne i vetro-elektrane. Do 2050. bi se na taj način mogle pokriti potrebe lokalnog stanovništva i 15 odsto potreba Evrope za strujom. „Dezertek“ se nada i političkoj podršci prvenstveno Nemačke.

U inicijativu su uključeni veliki nemački koncerni kao što su „Simens“ „E.ON“, „RWE“, Dojče bank“ i „Šot“. Vlada u Berlinu od samog početka pokazala je interes za taj projekat. U medjuvremenu povučen je i prvi konkretan potez. Kraljevina Maroko ima i sopstvene projekte i već je raspisala tender za izgradnju solarne elektrane u gradu Ouzazardu.

Jedan od velikih izazova jeste prenos struje od Afrike do Evrope. Trenutno postoji samo jedan kabl koji povezuje Maroko i Španiju. Planirano je, medjutim, postavljanje još jednog, izmedju Tunisa i Italije. U „Dezerteku“ navode da to ne bi trebalo da bude tehnički problem. Ukazuju na to da se u Kini već koristi tehnologija pomoću koje je moguće struju transportovati i do 5000 kilometara.

„Inicijativa Dezertek“ računa da će potrebna sredstva prikupiti iz raznih programa vlada, ali i iz privatnih izvora. Konkretan plan još ne postoji tako da nije jasno u kojem procentu se računa na ulaganja privatnih investitora. Projektanti računaju i na evropske fondove za podršku izgradnje izvora obnovljive energije.

Ipak, moglo bi da se dogodi da prave račun bez krčmara. Nemački ministar Briderle odbija mogućnost da se struja koja stiže iz Afrike subvencioniše na isti način kao struja koja je proizvedena u Nemačkoj.

Izvor Srbijanet.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!