Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPušteni u rad...

Pušteni u rad solarni kolektori u Subotici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić, pustila je u rad solarne kolektore u Domu za negu u Subotici. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Subotice Modest Dulić, direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević i predsednica Skupštine Grada Subotica, Marija Kern Šolja.

Tokom 2012. godine Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je konkurs, sa ciljem da sve ustanove ovakvog tipa u Vojvodini, kroz program sufinansiranja, budu opremljene solarnim kolektorima, kako bi se obezbedila topla voda, čime bi se postigao standard usluga, ali i velika ušteda, kroz potrošnju ovakvih energenata.

Ove godine je pet gerontoloških ustanova u Vojvodini dobilo sredstva, a četiri ustanove će tokom sledeće nedelje dobiti solarne kolektore na osnovu donacija iz Robnih rezervi. Na ovaj način, tokom sledeće godine biće opremljene još tri ustanove ovakvog tipa, tako da će sve gerontološke ustanove u Vojvodini biti obezbeđene toplom vodom, što predstavlja ispunjenje cilja Sekretarijata.

Kroz program energetske efikasnosti i obezbeđenjem potrošnje energenata kroz obnovljive izvore, pripremaju se i posebne mere za sledeću godinu, što znači da programi sufinansiranja ovakve vrste projekata neće biti jedini koji će Sekretarijat finansirati. U planu su i razni programi kojim će biti obezbeđivani kotlovi za obnovljive izvore energije, što će omogućiti da će se tokom naredne četiri godine ogledati i na 50 posto uštede u budžetu.

Nataša Pavićević Bajić je rekla da u narednom periodu ovim programom neće biti obuhvaćene samo gerontološke ustanove, već i ustanove školskog i predškolskog tipa, zatim ustanove za smeštaj obolelih i ometenih u razvoju, odnosno, sve ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina.

Inače, za kolektore postavljene u Domu za negu u Subotici utrošeno je dva miliona i 431 hiljada dinara, dok je grad Subotica iz svog budžeta izdvojio milion i 700 hiljada dinara.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da će Grad Subotica podržati svaki projekat koji obezbeđuje energetsku efikasnost i uštedu, kao i projekte koji obezbeđuje energetsku nezavisnost. Ovim projektom je dobijeno grejanje koje će obezbediti značajne uštede u budžetu, ali, osim toga, urađena je i značajna stvar za životnu sredinu.

Dulić je naglasio da će Grad Subotica uvek podržavati sve aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i participirati u projektima, sa namerom da sve ustanove iz oblasti zdravstva, socijalne delatnosti i iz oblasti obrazovanja, dobiju slične kolektore. Dulić je podsetio da je Subotica energetski nezavisna u velikoj meri, ali i da je ovo grad koji je odgovoran prema životnoj sredini.

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević je podsetio da Gerontološki centar, uz pomoć Grada Subotice, od 2001. godine, učestvuje u programima energetske efikasnosti, preko Vlade SAD, i to se nastavlja sve do danas, naročito zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine. Ivanišević je izrazio nadu da će i ubudućoj saradnji sa Sekretarijatom, projekti energetske efikasnoti biti uspešno realizovani.

Izvor Poslovnojutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!