Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPromeniti način upravljanja...

Promeniti način upravljanja EPS-om

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da cena električne energije mora da se menja ali da se mora promeniti i način upravljanja EPS-om.

Mihajlović je u jutarnjem programu TV Pink rekla da EPS neće bankrotirati, ali da se unutar tog preduzeća moraju iskoristiti unutrašnje rezerve, da se pokuša reprogram dugova.

“Otpisaćemo kamate, ali dug mora da se plati u ratama, redovna obaveza mora da se plati”, rekla je Mihajlović, ističući da dug gradjana i privrede prema EPS-u iznosi milijardu evra.

Ona je istakla da se “struja i krala” i da je neko godinama dozvoljavao da EPS ima i dugove i ponovila da se mora ići u restrukturiranje tog preduzeća, koje ne znači i prodaju EPS-a.

EPS se neće prodavati, ali će se formirati javno preduzeće unutar privrednog društva koje će se baviti javnim snabdevanjem prema zakonu o energetici, najavila je Mihajlović i dodala da će biti racionalizovani troškovi.

Ona je podsetila na nasledjene dugove u EPS i probleme, zbog čega je vlada usvojila polazne osnove šta je potrebno uraditi da bi gradjani i privreda imali dovoljne količine električne energije i da bi njena cena bila održiva.

Mihajlović je rekla da je vlada donela uredbu za minimalne i maksimalne cene toplotne energije za lokalne samouprave za toplane koju od 57 toplana, 18 toplana apsolutno ne poštuju.

Mihajlović je najavila da će preduzeća u restrukturiranju, koji su veliki dužnici i budžetski korisnici morati da plaćaju svoje obaveze, a “ako to ne budu radili, biće skinuti sa mreže”.

Mihajlović je najavila da će isti sistem, kao i u EPS-u, biti primenjen i u “Srbijagasu” i da ministarstvo priprema plan restrukturiranja tog preduzeća koji će biti ponudjen Vladi Srbije na usvajanje.

Ona sporedna preduzeća, koja sada prave trošak “Srbijagasu” biće sklonjena iz “Srbijagasa”, počev od “Agroživa”, najavila je ona.
Mihajlović je rekla da je odavno trebalo proizvoditi toplotnu i električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i da se u toj oblasti kasni dve-tri godine, ali da su sada “otvorena vrata investitorima”.

Raspisan je javni poziv za dobijanje energetske dozvole za izgradnju 316 malih hidroelektrana koji važi do 4. aprila, istakla je Mihajlović i izrazila očekivanje “da ćemo do 2015. godine sasvim sigurno imati 100 megavata u tim malim hidroelektranama”.

Upitana o istragama na u oblasti energetike, Mihajlović je odgovorila da ima savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije koji ima svoj tim i da će do kraja marta biti održana konferencija za novinare i uradjeni gotovi predmeti koji će biti predati tužilaštvu.
Ona je najavila da će biti prikazani svi predmeti, ne samo u oblasti energetike, nego i u oblasti životne sredine, a “tiču se i EPS-a i “Srbijagasa” i zavoda i agencije”, a da će svako ko je prekršio zakon morati da bude sankcionisan.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!