Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePozajmica greje radijatore

Pozajmica greje radijatore

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kuće i stanovi, koje toplane zagrevaju mazutom, biće topli do kraja zime. Daljinski sistemi grejanja će pregurati ovu sezonu uz pozajmicu od 46.000 tona ovog energenta iz robnih rezervi, zato što nisu mogli da ispune uslove o plaćanju koje je tražila Naftna industrija Srbije. Toplane će morati da počnu sa vraćanjem pozajmice 20. marta, ali mnoge će se, zbog loše naplate od građana i privrede, teško izboriti sa dugom.

Država je početkom zime odobrila pozajmicu od 27.500 tona mazuta za novembar i decembar, da bi prošle nedelje na zajam dala još 19.250 tona. Toplane su prvi put zatražile velike pozajmice od Robnih rezervi, kada je NIS zaoštrio uslove plaćanja i isporuke. Jedini domaći proizvođač mazuta tražio je da račune isporučeni energent izmiriju na 15, 30 i 45 dana. Ali, daljinski sistemi sa nagomilanim dugovima domaćinstava i privrede oko 130 miliona evra, to nisu mogli da ispune.

Prve pozajmice moraće da budu vraćene državnim rezervama već krajem sledećeg meseca, ali mnoge toplane ovaj rok dočekaće nespremne.

– Pojedine toplane tražile su da se rok plaćanja prolongira, jer teško mogu da plate ceo dug – kaže Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana. – Građani i privreda nemaju naviku da plaćaju grejanje, pa su se neplaćeni računi nagomilali. Ali, što pre toplane izmire obaveze prema Robnim rezervama, to ćemo ranije moći da rešavamo probleme za sledeću grejnu sezonu.

Otvaranjem tržišta naftnih derivata u Srbiji, NIS više nema monopol na snabdevanje toplana mazutom. Toplane su razgovarale sa kompanijama „Petrobart“ i „AD nafta“ o nabavkama mazuta, ali zbog manjka skladišta, još niko ne može da im obezbedi dovoljnu količinu za redovno snabdevanje.

NAPLATA PO POTROŠNJI

Naplata  grejanja po potrošnji u celoj zemlji trebalo bi da otpočne u periodu od tri do pet godina. Kako kaže Dejan Stojanović, zamena svih mernih uređaja mogla bi da se završi već za dve godine, ali mnoge lokalne samouprave još nisu spremne da prihvate ovakav način obračunavanja.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!