Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikePotrošnja energije u...

Potrošnja energije u Srbiji veća nego u EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Potrošnja energije u Srbiji je pet do šest puta veća po jedinici bruto društvenog proizvoda u odnosu na razvijene zemlje Evropske unije, rečeno je juče na konferenciji o investicijama u energetsku efikasnost.

Potrošnja energije po metru kvadratnom u Srbiji je 65 puta veća nego u razvijenim delovima Evrope, istaknuto je na skupu “Štedimo energiju-investirajmo u budućnost”, održanom u organizaciji Čacanske banke.

Kod nas se, kako je navedeno, u proseku troši 228 kilovat-časova struje po metru kvadratnom stambenog prostora, a u zemljama EU 138 kilovat-časova po kvadratu stambene površine.

Profesor Mašinskog fakulteta iz Beograda Goran Jankes je ukazao je da se u Srbiji oko 40 odsto energije troši u industriji i naglasio da postoji velika energetska neefikasnost i gubici energije u industrijskim postrojenjima, zbog loše izolacije sistema za razvod pare i kotlova koji su stari oko 25 godina.

Modernizacijom kotlova i sistema za paru u industriji bi moglo da se uštedi oko 30 odsto energije, a uvođenje organizovanog sistema energetskih menadžera u industriji dovele bi do smanjenja potrošnje energije za više od 15 odsto u periodu od tri godine, naveo je Jankes.

Zbog loše izolacije cevi u industrijskim postrojenjima potrošnja energije je za oko 20 puta veća u odnosu na cevi koje su izolovane, kazao je on i naveo da samo jedna pukotina kojom curi para povećava potrošnju goriva za oko 800 do 4.000 litara goriva godišnje.

On je ukazao na značaj kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, jer je to energetski efikasniji način od klasičnog načina dobijanja struje i toplotne energije, kao i na značaj obnovljivih izvora energije, s obzirom na to da se u Srbiji koristi samo 20 odsto potencijala obnovljivih izvora.

Profesor Tehničkog fakulteta iz Novog Sada Dragan Šešlija naveo je da se u Srbiji troši oko 15 odsto više energije u postrojenjima koja koriste sabijeni ili razređeni gas u odnosu na te sisteme u zemljama EU.

Samo u tim delovima industrijskih postrojenja moguće su godišnje uštede od oko 26 miliona evra, što je ravno proizvodnji struje u jednoj hidrocentrali.

Curenje energije prouzrokuje najveće gubitke, s obzirom na to da je procenjeno da samo jedna rupa prečnika 10 milimetara izaziva gubitke od oko 75.000 evra godišnje.

Konferencija “Štedimo energiju-investirajmo u budućnost” deo je šire kampanje koja ima za cilj da doprinese podizanju svesti građana i privrednika o značaju energestke efikasnosti i finansijskim uštedama koje je moguće ostvariti racionalnom potrošnjom energije, a slične dve konferencije će tokom novembra biti održane u Čačku i Kraljevu.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!