Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikePotraživanja EPS-a gotovo...

Potraživanja EPS-a gotovo 100 milijardi dinara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Generalni direktor “Elektroprivrede Srbije” Dragomir Marković izjavio je da je to preduzeće na kraju jula imalo gotovo 100 milijardi dinara nenaplaćenih potraživanja za struju.

Od toga domaćinstva duguju 43 milijarde dinara, preduzeća 51 milijardu, a državne ustanove oko pet milijardi dinara, izjavio je Marković u intervjuu za kompanijski list EPS-a “kWh”.

Prema njegovim rečima, EPS svojim dobavljačima nije platio oko pet milijardi dinara, a od toga tri milijarde je dug privatnim preduzećima.

Na pitanje da li će se praksa dugogodišnjeg neplaćanja potrošene struje nastaviti i kada se tržište otvori, Marković je istakao da neće jer će industrijski potrošači na otvorenom tržištu morati da plaćaju ili će ostati bez struje, a pitanje isključivanja neplatiša više neće biti samo na EPS-u.

Kada je reč o rezultatima poslovanja EPS-a u prvoj polovini godine, on je ukazao da postoji problem sa likvidnošću, koji će biti prisutan i dalje, i to ne samo zbog cene struje, već i zbog naplate dugova.

“Ipak, za šest meseci prema neto ukupnom finansijskom rezultatu – dobit EPS-a je 7,7 milijardi dinara, a iz poslovnih odnosa pozitivni smo sa 14,1 milijardi dinara”, naglasio je Marković.

“Tome su najviše doprineli stabilan kurs i uštede u troškovima. Ovogodišnji profit mogli bismo da garantujemo ako kurs bude stabilan. U uslovima pogoršane naplate električne energije i velikih kursnih razlika, može se garantovati samo pozitivan finansijski rezultat iz poslovnih odnosa”, naveo je direktor EPS-a.

Marković je napomenuo da je pravi pokazatelj poslovanja finansijski rezultat iz poslovnih odnosa i prema tom rezultatu EPS je poslednjih godina “uvek bio pozitivan”.

“Međutim, kada se bilansu pridruže finansijski odnosi, na koje manje-više EPS nema uticaja (kursne razlike, ispravka potraživanja starijih od 60 dana…) ukupan rezultat zna da bude i negativan”, objasnio je on.

“To, međutim, opet ne znači da je EPS gubitaš jer taj se minus ne nadoknađuje iz eksternih izvora, na primer, budžeta, već utiče na problem likvidnosti. Posledica je odlaganje plaćanja dobavljačima sa prosečnih 30 na 65 dana. S druge strane, vreme naplate prosečnog računa EPS-a je oko 255 dana. I to je osnovni razlog povremenih problema EPS-a sa likvidnošću”, naveo je Marković.

Izvor bizlife.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!